Viva

Viva Media uppmärksammas för socialt engagemang

CSR Viva Media
Publicerad , senaste uppdatering

Igår uppmärksammades vi för vårt engagemang mot barnsexhandel i Nepal.

Varje år utser Rotary International i Uppsala tre företag som uppmärksammas för sina ’goda gärningar’ och i år var vi ett av dessa företag.

Vi har under flera års tid engagerat oss i ett arbete som heter Love Nepal, som fokuserar på en folkgrupp i västra Nepal där över 90 procent av kvinnorna utnyttjas som sexslavar, både i hemmen och på bordeller i Indien. Folkgruppen, som kallas Badi-folket är av tradition kastlösa och i därmed dömda till detta liv, då de varken får utbilda sig eller jobba. Jag har själv varit på plats och fått höra flera av dessa flickors skrämmande berättelser där de beskriver att de tvingades ta emot mellan 30-50 ”kunder” per dygn. Det är ganska ofattbara siffror som knappt går att greppa, speciellt när det handlar om flickor som är 8-9 år gamla. Att bara glömma deras historier utan att göra något var omöjligt.

Idag har vi gjort ett upplägg där våra anställda får ta en fadderflicka om de önskar och för varje flicka en anställd tar, betalar företaget för ytterligare en. Idag hjälper vi cirka 40 flickor. Det är naturligtvis väldigt roligt och hedervärt att vi uppmärksammas för detta engagemang, det mest positiva dock är att denna viktiga fråga kommer upp i ljuset. Det är en stor industri som exploderat de senaste åren. Man beräknar idag att trafficking omsätter mer än vapenhandeln världen över.

Vi har det väldigt bra i jämförelse med det helvete dessa flickor går igenom och om flera väljer att avstå lite av sin bekvämlighet så kan det betyda skillnad mellan liv och död för någon annan. Jag vill framför allt tacka alla våra anställda som har valt att hjälpa en flicka, våra kunder som är med och gör detta möjligt och samtidigt uppmuntra andra att engagera sig i olika välgörenhetsprojekt. Det finns många behjärtansvärda saker att engagera sig i, oavsett om det är på andra sidan jorden eller i din närhet. Ingen kan hjälpa alla men alla kan hjälpa någon och tillsammans kan vi göra stor skillnad för människor som inte är lika lyckligt lottade som oss.

Stort tack till Rotary International som instiftat detta pris och till Handelskammaren i Uppsala som ordnar med prisutdelningen.

Magnus Hasselteg