Viva

4 sätt Facebook återvinner förtroendet efter Cambridge Analytica-avslöjandet

Sociala Medier
Publicerad , senaste uppdatering

Nu har det snart gått två veckor sedan avslöjandet om att dataanalysföretaget Cambridge Analytica skördat 50 miljoner Facebook-konton på information som sedan ska ha använts i politiska syften – bland annat i USA:s president Donald Trumps valkampanj. Facebook har nu presenterat tydliga åtgärder. 

Avslöjandet om att Cambrigde Analytica kartlagt miljontals amerikaners data är otvivelaktligen ett hårt slag mot världens största sociala plattform.

”Vi har verkligen svikt förtroenden rejält och jag är ledsen att det här hände. Vi har ett grundläggande ansvar för att skydda människors data och om vi inte kan klara av det förtjänar vi inte att ha möjlighet att jobba för dem”, sa Mark Zuckerberg i en intervju med tv-kanalen CNN för en vecka sedan.

Läs Mark Zuckerbergs Facebook-inlägg som adresserar händelsen här.

Men Zuckerberg har också poängterat att funktionen som Cambridge Analytica använde för att kartlägga amerikanska väljare begränsades redan 2014. Och nu har också ett antal kommande åtgärder offentliggjorts:

 

1. Stänga av utvecklare som brutit mot reglerna

Alla appar som hade tillgång till stora mängder information om användarna innan förändringarna från 2014 ska granskas. Om det framgår att utvecklare har brutit mot reglerna ska de stängas av och de som drabbats ska informeras.

2.  Begränsa data som går att hämta om användarna

Facebook ska också begränsa vilken data som apputvecklare kan hämta in om användare. En app ska grundläggande bara få ha tillgång till ditt namn, din profilbild och din e-postadress. Det ska fortsättningsvis krävas ett undertecknat kontrakt, inte bara ett tillstånd, för att som tredjepart få tillgång till mer information – till exempel vad du gillat eller postat.

3. Stoppar appar du inte använt på tre månader

En annan förändring är att Facebook automatiskt kommer att stoppa appar som du inte använt på tre månader från att samla in data om dig. Idag har en app tillgång till data om dig till det att du tar bort behörigheten manuellt, men det kommer snart att förändras.

4. Bättre överblick för användaren

Mark Zuckerberg lovar också nya funktioner som ska göra det enklare för användarna att se vilka appar som har tillgång deras data. Ett sådant verktyg kommer framöver att dyka upp högst upp i nyhetsflödet där det ska vara lätt att ta bort appar som du inte längre vill använda. Men det allra första steget från Facebook handlar om att göra om inställningarna i mobilappen. Fram till nu har allt som rör integritet och säkerhet varit utspritt under olika underrubriker, men nu ska det samlas under en och samma flik.