Viva

6 Chrome Extensions för smartare SEO-arbete

Sökmotoroptimering Teknisk SEO
Publicerad , senaste uppdatering

Webbläsare som Google Chrome, Mozilla Firefox och Microsoft Edge har många användbara plugins, eller extensions som Google kallar dem, som kan hjälpa dig i ditt arbete med att sökmotoroptimera din hemsida. Här kommer några tips på tillägg du kan använda i Google Chrome som kan förenkla ditt liv.

Genom att använda dessa enkla verktyg kan du snabbt analysera vad du kan förbättra på hemsidan för att få en bättre synlighet i sökmotorerna. Du kan även analysera dina konkurrenter och se varför de rankar bättre än dig på vissa saker. Allt detta kan ge dig inspiration till att göra din sida bättre för dina besökare, vilket i förlängningen leder till mer trafik, fler konverteringar och nöjdare kunder!

 

Google Tag Assistant och Facebook Pixel Helper

Google Tag Assistant & Facebook Pixel Helper

Först ut är två snarlika tillägg som kan ge dig en bra översikt och även en mängd detaljerad information om dina scripts från Google och Facebook. Här får du direkt information om något gått fel vid implementationen på hemsidan eller om allt fungerar som det ska. Du kan även nörda ner dig djupt i all information om vad som skickas och när, så att om du till exempel vill lägga till stöd för e-handelsspårning eller andra konverteringar kan se så att rätt information skickas in. Om du använder dig av Google Tag Manager ger nu deras Tag Assistant ännu fler kraftfulla funktioner för att utveckla och felsöka din spårning.

Installera Google Tag Assistant här och Facebook Pixel Helper här.

 

SEO META in 1 CLICK

SEO META in 1 CLICK

För att snabbt se mycket relevant SEO-information om en sidas meta-data finns många olika tillägg att välja mellan. Detta tillägg är ett av de mer utförliga. Det ger en mycket snabb och detaljerad överblick om den aktuella sidans titel, beskrivning, rubriker, canonicallänk, bilder, länkar och mycket mer. Denna info är guld värd att hitta sidor där snabba förbättringar enkelt kan göras.

Installera SEO META in 1 CLICK här.

 

User-Agent Switcher

User-Agent Switcher

Ibland kan det vara användbart att se hur din sida ser ut från ett annat perspektiv. Många hemsidor är programmerade att formulera sin källkod lite annorlunda, eller ge andra svarskoder, beroende på vem som besöker den. Då är ett plugin som detta guld värt. Här kan du välja att presentera dig för hemsidan som en mängd olika webbläsare och sökrobotar och se precis vad de ser när de besöker sidan. Detta kan vara viktigt för att se till så att till exempel inga sökrobotar är blockerade eller att sidan har stöd för äldre webbläsare.

Installera User-Agent Switcher här.

 

Core SERP Vitals

Core SERP Vitals

 

Google har på senare tid lanserat några viktiga mätvärden för prestanda som de kallar Core Web Vitals. I korthet är det i nuläget tre viktiga faktorer det tittar på:

  • Largest Contentful Paint (LCP)
  • First Input Delay (FID)
  • Cumulative Layout Shift (CLS)

Läs mer om vad dessa saker betyder här: https://web.dev/vitals/

Core SERP Vitals är ett plugin som direkt visar dessa värden för olika webbsidor i Googles sökresultat. Eftersom detta fortfarande är ett relativt nytt område saknas fortfarande informationen för många svenska sidor, men det kommer att förbättras i framtiden. Detta är ett verktyg som kan användas både för att se vilka av dina undersidor som kan behöva förbättras och hur du ligger till gentemot dina konkurrenter.

Installera Core SERP Vitals här.

 

SEO Analysis & Website Review by WooRank

SEO Analysis & Website Review by WooRank

WooRank är en tjänst som fungerar som en slags checklista för saker som kan påverka en sidas SEO. Med denna plugin får du en genväg till deras analys med ett enkelt klick, istället för att behöva öppna deras hemsida och knappa in sidan du vill analysera varje gång.

Installera SEO Analysis & Website Review by WooRank här.