Viva

Allt du behöver veta om nya WordPress 5

Content
Publicerad , senaste uppdatering

Av världens alla webbplatser så är hisnade 32% en WordPress-hemsida – det är utan tvekan den populäraste CMS-plattformen. Nu står WordPress inför sina största uppdateringar hittills när WordPress 5 lanseras i slutet på 2018, alternativt i början av 2019. Vad är det som är nytt? Behöver jag som använder WordPress tänka på något speciellt? Vi ska försöka ge klarhet i kommande version av världens mest använda CMS-plattform.

De senaste uppdateringarna har varit relativt små och har inte påverkat oss särkilt mycket, WordPress 5.0 är annorlunda. Denna release är fokuserad på följande två saker:

  • Den nya WordPress editorn Gutenberg
  • WordPress nya tema Twenty Nineteen

 

Gutenberg är det stora och nya i uppdateringen. Så, vad exakt är Gutenberg? Det är en helt ny editor döpt efter Johann Gutenberg som gjorde sig känd i 1400-talets Tyskland när han utvecklade konsten att trycka böcker. Precis som Johanns omvälvande teknik förändrade hela boktryckarkonsten så hoppas WordPress med samma konststycke att förändra hur vi publicera vårt innehåll på nätet.

Den nya editorn syftar till att göra det enklare för alla att flexibelt skapa snyggt innehåll genom ett användargränssnitt baserat på användandet av olika block. Alla typer av sidkomponenter (bilder, video eller text) representeras som modulblock, som kan nås från en blockmeny, släppas var som helst (med drag and drop-teknik) på en sida och direkt redigeras för att skapa den anpassade sidlayouten användaren vill ha. Det har tidigare funnits plugin likt Visual Composer eller Elementor som bygger på samma idé att användare kan dra in olika element för att skapa en sidlayout. Den nya Gutenberg-editorn är byggd på JavaScripts biblioteket React, ett moderna ramverk som kommer bidra till att utveckla WordPress framöver med sin enkelhet i att bygga nya blocktyper som kan användas. Uppdateringen är främst ett vapen mot konkurrenter som Squarespace och Wix, vilka redan idag erbjuder drag-and-drop för att skapa sidlayouter. Självklart vill WordPress behålla sina marknadsandelar och ett ökat intresse från användarna har drivit på denna utveckling. I samband med releasen av WordPress 5 så släpps även nya temat Twenty Nineteen med fullt stöd för den nya editorn. Redan nu kan du se temat här.

Nya wordpress 5 men gutenberg

Den nya editorn är uppbyggd i block, där varje block kan placeras med drag-and-drop och redigeras enskilt.

 

nya editorn gutenberg till wordpress

I den nya blockmenyn väljer du enkelt vilken typ av element du vill lägga till.

 

Kan jag uppdaterar till WordPress 5?

Innan du beslutar dig för att uppdatera är det viktigt att säkerställa att temat samt plugin klara av och har stöd för WordPress 5. Därför rekommenderas det att följa dessa 3 steg.

  • TESTA
  • TESTA
  • TESTA

Se till att du har en staging-miljö där du kan säkerställa allt innan du uppgradera till din live-miljö, glöm inte att ta backup på din databas innan du börja testa. Redan nu går det att laddar ner en BETA-version för att testa WordPress 5. Vill du bekantar dig med den nya editorn så går den att laddar ner här.