Därför vill Elon Musk köpa Twitter
De senaste veckornas största snackis inom techvärlden har varit varför Elon Musk vill köpa upp samtliga aktier i Twitter och ta bolaget från börsen. Åsikterna och spekulationerna har varit många om varför han gör detta. Galenskap eller ett genidrag det återstår att se, men i följande krönika vill jag gå igenom den vanligaste spekulationen samt dela en egen tanke kring den egentliga orsaken.
Om du fick välja en superkraft, vad som helst vad skulle du välja då? Flyga, ha superhörsel, vara odödlig eller något annat? En superkraft som verkligen tilltalar många är förmågan att läsa tankar. Tänk om jag kunde höra det folk faktiskt tänker och det är just här mina spekulationer tar avstamp.
Musk är vår tids främsta entreprenör och har varit med och grundat Tesla, SpaceX, Neurolink och the Boring Company. Varenda av dessa bolag är värda miljardtals kronor. En del (Tesla och SpaceX) har redan inneburit enormt mycket för världen och de andra har enorm potential i framtiden. När du förfogar över så enastående bolag, är världens rikaste människa på jorden och har den plattform som du redan har varför då köpa Twitter? Det är liksom inte heller bara att gå och köpa Twitter, utköpet från börsen skulle bli det största utköpet någonsin, och utsätta Musks privata tillgångar för en stor risk då köpet ska finansieras genom belåning av hans Tesla aktier. Bara räntan till bankerna för lånet är en dryg miljard dollar per år och Twitters vinst förra året var 1,5 miljarder dollar för att sätta det i perspektiv. Varför gör då han detta?
Sociala Medier som medel för sann liberalism
Det första och mest nämnda skälet är att Musk inte gör detta för pengar, det är av ideologiska skäl där han är en nitisk förespråkare av ”free speech”. Musk gillar inte censuren som skett av främst amerikanska politiker, där Trumps portning från plattformen tillräknas, eftersom han tycker det är ”farligt” för demokratin. Denna debatt handlar dock mest om amerikansk politik och berör ej oss i Sverige så mycket. Men den säger något om den tid vi befinner oss i.
Som jag har skrivit om sen en tid tillbaka så är techvärlden fortfarande i sin mognadsfas (text om det här), något jag djupdök i i min bok Apparnas Planet. Något konkret som jag återkommande skrivit om i mina krönikor på Breakit är reglering från politiskt håll. Ofta möts jag då av åsikten att politiker ska hålla sig utanför och att det blir bättre om man bara låter entreprenörerna vara.
Problemet är att tech kan inte jämföras med något annat område inom näringslivet. Blandar du in kod och mjukvara så handlar det om saker som väldigt snabbt kan påverka hundratals miljoner (sociala medier) och i förlängningen hela mänskligheten, likt de dilemman vi har med artificiell intelligens. När Obama nyligen höll ett tal om problematiken kring sociala medier och makten som där finns blev det ett ramaskri från många av eliten i Silicon Valley. Censurering säger man, men vad sa han egentligen?
“So much of the conversation around disinformation is focused on what people post. The bigger issue is what content these platforms promote.”
Obama satte här ord på det jag menar, det handlar inte om censurering det handlar om hur dessa plattformar som Twitter och Facebook är kodade. Det är liksom ingen slump att algoritmerna gynnar lögner och faktafel mer än det sanningsenliga. För lögnerna sprids sex gånger snabbare än det som faktiskt är sant i sociala medier och de måste vi få ett slut på.
Sociala medier påverkar samhällsdebatten och även val i dagens värld och kan därför inte behandlas som vilket fenomen som helst. De behövs tydliga regleringar för i ärlighetens namn så sprids lögnerna mycket mer för att de är mer virala, hemska, roliga eller spännande. Sanningen är oftast torr och tråkig och det är just det virala dessa bjässar tjänar pengar på – men frågan är om samhället och vår demokrati tjänar på det? Så när Elon Musk vill köpa Twitter för att släppa ”sanningen” fri får vi vara varsamma om vad som egentligen är sanning.
Att vara en radikal libertarian är i min värld dock inte skäl nog, det är för mycket risk och om jag analyserat Musk rätt genom åren så lurar något annat och här är min egna helt spekulativa tankar till Musks riskfyllda agerande. Musk sa i en färsk intervju hos TED att ”(Twitter) is extremely important to the future of civilization”. Många tolkar det återigen kring hans radikala syn på åsiktsfrihet. Men jag tror det finns något djupare. Elon Musk drivs i min värld av en nitisk passion av framtiden och att bli jordens ”frälsare”.
Genom Tesla, SolarCity och The Boring Company vill han vara jordens miljökämpe och han är på god väg då elektrifiering idag är en självklarhet. Genom SpaceX vill han få mänskligheten att kolonisera andra planeter och även där är han på god väg. Men genom Neurolink vill Musk lägga till ytterligare en aspekt – nämligen att rädda mänskligheten och vår art som vi känner till den. Musk är nämligen besatt av AI och tror att det är den största faran för mänskligheten OM vi inte gör något och det är där han kommer in.
Longtermism och Elon Musk
Musk ser sig själv inte som en entreprenör, han kallar sig ofta för en filantrop där allt han gör är för kärleken och mänsklighetens bästa. Han är en stark anhängare av AI-forskaren Nic Bostroms teorier och alla som läst Liv 3.0 vet mycket väl vilken dystopisk världsbild som däri målas upp. Robotar (AI) kommer ta över allting, det är oundvikligt om vi inte gör något. Bostroms syn på framtiden kallas i modern filosofi för ”Longtermism” som är en populärvetenskaplig beskrivning av framtiden där kärnan handlar om maximal påverkan av mänsklighetens framtid.
Genom att påverka framtiden har vi en större påverkan på mänskligheten då det förenklat kommer finnas långt fler människor. Säkrar vi framtiden så säkrar vi därmed mänsklighetens överlevnad. Bostrom föreställer sig en framtid där biljoner människor lever ”lyckliga liv” i stora datorsimuleringar som drivs av stjärnornas energi. Detta är oundvikligt om inget görs och den som ska rädda oss alla är longtermisten Elon Musk. Så vad har allt detta med Twitter att göra?
Nyligen sa artisten Claire Elise “Grimes” som Musk har sina senaste barn med i en podd att vår art, homosapiens utvecklas till ”homo-technos” i realtid just nu. Att vi är i begynnelsen av en ny mänsklig art utan att veta om det. Accelerationen av teknik kommer att fortsätta tills människor och teknik är ett och en ny art är född som hon benämner som homo-techno. Detta är en longtermistisk syn som ger en bild av hur Musk eventuellt resonerar. Om vi tänker efter vad Twitter egentligen är i sin essens, så kan man antingen se det som hundratals miljoner människor som skriver det de känner för eller så ser man det som en kollektiv intelligens av mänskligheten där man i realtid kan ”höra” folks tankar.
Alla som jobbar med maskinlära och AI vet och förstår värdet av data och vad är bättre data än ”mänsklighetens hjärna”. Inte bara för att förstå det som sker i världen men för att kunna använda den datan för en ny sorts mänsklighet som kan stå pall mot det Musk ser som ”Matrix” eller annan dystopisk film i Hollywood. Ser man det i det här spekulativa ljuset är Musks köp värt alla risker i världen, det är förenligt med den han vill vara och hans livskall om att säkra mänsklighetens existens på lång sikt. Sen att det finns kommersiella aspekter och att han tjänar miljarder dollar på vägen ser han bara som ett plus och ett sätt att finansiera sina galna projekt men pengarna per sig är inget mål.
Det värsta som skulle kunna ske är om Twitter hamnade i händerna på Facebook eller Google, vilka Musk beskrivit som trojanska hästar. Nu kan han snart ha den superkraften av att läsa människors tankar, och det återstår att se hur han kommer att förvalta den.
Texten är tidigare publicerad på Dagens Media.