DOS – Tillgänglighet till digital offentlig service

DOS-lagen, eller lagen om tillgänglighet till digital offentlig service som den egentligen heter, handlar om att offentliga aktörers webbplatser och mobila applikationer måste vara tillgängliga för alla. Det är helt enkelt en fråga om rättvisa.

Publicerat
Inlägg Tillgänglighet Uncategorized Webb

DOS-lagen innebär att du som offentlig aktör har ansvaret för att se till att personer med funktionsnedsättning inte utestängs från de tjänster och den information du tillhandahåller i digitala kanaler. Lagen började gälla för alla offentliga aktörers webbplatser den 23 oktober 2020, och med start den 23 juni 2021 omfattar den även offentliga aktörers appar. Förutom det omfattas även, så långt det är möjligt, innehåll hos tredje part, såsom sociala medier.

Alla tjänar på att digitala tjänster blir mer tillgängliga

Ungefär var femte person har någon form av funktionsnedsättning som påverkar deras motorik, syn, hörsel, tal eller kognition. För dem kan god tillgänglighet vara helt avgörande för att de ska kunna utföra ett ärende på en offentlig webbplats.

Men de flesta av oss upplever då och då tillfällig eller situationsbaserad funktionsnedsättning. Det kan handla om att vi är skadade eller sjuka, till exempel när vi brutit armen eller drabbats av öroninflammation. Eller så kan det bero på att vi befinner oss i en situation eller miljö som begränsar vår förmåga att se, höra eller fokusera – vi kanske bär på ett barn, befinner oss i en bullrig miljö eller behöver vägdirektioner medan vi kör.

Tillgängliga webbplatser och appar är oftast snabbare och enklare att använda för alla, inte enbart för den med en permanent funktionsnedsättning. En annan bonus är synligheten i sökmotorer förbättras eftersom Google gillar tillgängliga webbplatser.

Detta kräver DOS-lagen av offentliga aktörer

För att leva upp till lagen krävs tre saker:

  1. Webbplatsen ska leva upp till kraven i version AA av Web Content Accessibility Guidelines (WCAG), en internationell standard för tillgänglig webb.
  2. Det ska vara möjligt för en användare att
    • anmäla brister i tillgängligheten
    • begära att dessa brister åtgärdas
    • begära att få ut otillgänglig information i ett format som hen kan tillgodogöra sig.

Det kan till exempel ske genom ett formulär, så som på Myndigheten för delaktighets webbplats.

  1. Ni ska regelbundet publicera en tillgänglighetsrapport. I den ska ni redovisa
  • icke-tillgängligt innehåll, anledning till det och alternativa sätt för användaren att få tillgång till det
  • kontaktinformation
  • länk till anmälan om brister.

Mallar och ett verktyg för att skapa en tillgänglighetsrapport finns på Myndigheten för digital förvaltnings (DIGG) webbplats.

Det är DIGG som är ansvariga för att följa upp lagen och se till att den efterlevs. De har sagt att de i första hand kommer att kräva rättelse när de stöter på något som behöver åtgärdas. Men de har även rätt att fatta beslut om böter, i nuläget är det dock oklart hur stora de i så fall kommer att bli.

Tips för att komma igång

Eftersom WCAG är väldigt stor och omfattande, är DIGG:s rekommendation att man istället tittar på de 50 svenska riktlinjer för tillgänglighet som finns samlade på webbriktlinjer.se. Webbriktlinjerna bryter ner WCAG och beskriver dem på enkel och tydlig svenska. DIGG har sagt att den som följer dessa 50 riktlinjer även kommer att följa WCAG.

För att se till att ni efterlever DOS-lagen måste du börja testa er webb, här är webbriktlinjerna till stor hjälp att ha som utgångspunkt. Det kommer att krävas en kombination av automatisk och manuell testning, men att använda ett verktyg för automatiserad testning är ett bra sätt att komma igång.

Funkify är ett chrome-plugin för tillgänglighetstester som simulerar hur någon som är färgblind, har dyslexi eller ett antal andra funktionsnedsättningar upplever er webbsida. Du kan också be “Robot Robin” testa din webbplats och markera områden som behöver förbättras. Vill du göra en fullskalig analys så genomför vi på Viva tillgänglighetsanalyser där ni får reda på hur just er webbplats rankas och vilka steg som behövs för att bli en optimerad tillgänglighetsanpassad webbplats.