Viva

Google Analytics 4 är framtiden

Google Analytics
Google Analytics 4
Publicerad , senaste uppdatering

Efter lång tid av spekulationer och gissande är det nu klart. Den 16 mars 2022 gick Google ut med nyheten att man stänger ner den befintliga lösningen för Google Universal Analytics (UA) den 1 juli 2023 till förmån för Google Analytics 4 (GA4).

För över två år sedan lanserades det nya analysverktyget Google Analytics 4. Men konverteringen ute på marknaden har varit relativt låg. Så länge Universal Analytics har fungerat har man inte sett behovet av GA4. Det tankesättet behöver man som företagare nu ändra på då Google har spikat ett slutdatum för deras befintliga analysverktyg. Den 1 juli 2023 är datumet som Google Universal Analytics (UA) slutar att samla in data.

Läs Googles officiella nyhet ”Prepare for the future with Google Analytics 4” här.

Vad innebär GA4?

För att kunna fortsätta samla in data på ett rätt och riktigt sätt i Googles moderna analysverktyg krävs en implementering och att datan med tillhörande mål sätts upp rätt. Versionen Google Analytics 4 har ett helt nytt sätt att samla in data som även ska spara och anonymisera datan i maximalt 14 månader till skillnad mot gamla Analytics där det sker på obestämd tid. Tidigare har inte en övergång till GA4 varit nödvändig men i och med utfasningen så är ett byte nödvändigt och ju tidigare det sker desto mer tid har man för att lära sig hantera verktyget då gränssnittet ser lite annorlunda ut än i tidigare Analytics-versioner. 

Vänta inte med att implementera GA4

Sommaren 2023 är långt bort, tänker ni. Visst är det så, men vill man ha jämförelsedata från föregående år (YoY-data) är rekommendationen att göra implementationen så snart som möjligt. Går man över till GA4 innan den 1 juli 2022 så har man alltså möjligheten att jämföra sin data med föregående år när vi väl är inne i juli 2023.

För ett tag sedan skrev vår kollega Joachim Almeke – som är proffs på Google och spårning – ett inlägg om problematiken med Google Analytics och GDPR. Där kan du även läsa huvudanledningen till att Google nu har bestämt sig för att helt gå över till GA4. Läs hela hans text om det här.

Viva kan hjälpa till

Behöver du hjälp med att implementera GA4 på er hemsida redan idag? Kontakta oss via nedanstående kontaktformulär så återkopplar vi inom kort. Är du kund hos oss ber vi dig att ta kontakt med någon i ditt Viva-team.