Hög tid att uppgradera din webbserver
Om din hemsida är baserad på PHP och den fortfarande använder en version äldre än 7.1 börjar det bli hög tid att undersöka om ditt webbhotell kan uppdatera den. Den senaste släppta versionen av PHP är 7.2 och det är den som rekommenderas att använda för att få den högsta säkerheten och de snabbaste laddningstiderna. […]
Om din hemsida är baserad på PHP och den fortfarande använder en version äldre än 7.1 börjar det bli hög tid att undersöka om ditt webbhotell kan uppdatera den.
Den senaste släppta versionen av PHP är 7.2 och det är den som rekommenderas att använda för att få den högsta säkerheten och de snabbaste laddningstiderna. Just laddningstiderna är en viktig faktor för att Google ska ranka din hemsida högt i sökresultaten.
På php.net hittar man en tydlig graf över vilka datum som säkerhetsuppdateringarna slutar att släppas för de senaste 6 versionerna och som man kan se är det datumen 31:a och 3:e december 2018 som gäller för version 5.6 respektive 7.0. Version 5.6 är en av de mest använda versionerna så gränsen för denna ökades med ett år för att ge så många som möjligt tid att uppgradera.
Om du är osäker på vilken version ditt webbhotell eller din webbserver använder finns det flera sätt att ta reda på det. Det enklaste sättet, som tyvärr inte fungerar alla gånger, är att installera Chrome-pluginen WhatRuns som ger dig teknisk information om alla sidor du besöker. Om PHP-version är tillgänglig ser du det under rubriken “Programming Language”.
Om det inte syns där kan man använda sig av PHPs inbyggda informationsfunktion, men då krävs det att du har möjlighet att ladda upp filer direkt till webbservern, antingen via FTP eller en filhanterare i webhotellets kontrollpanel. Skapa en textfil som heter till exempel “test.php” och lägg till följande rad i den:
<?php phpinfo(); ?>
Spara filen och ladda upp den någonstans på din webbserver. Besök den sedan med din webbläsare för att se vilken version som används tillsammans med en hel drös annan information som kan vara intressant. Glöm inte att ta bort filen från webbservern när du är klar, informationen kan användas av hackare för att se om din webbserver innehåller säkerhetsluckor.
Många webbhotell ger dig möjlighet att själv byta version i deras kontrollpaneler, men det kan ibland ställa till med problem om man gör det utan att först testa ordentligt. Om du använder ett CMS-system, se till att du har den senaste versionen installerad, inklusive eventuella plugins och teman. Detta är ett generellt råd som alltid bör följas, men det är speciellt viktigt i detta fallet.
Om du har möjlighet att testa en kopia av hemsidan på en annan server som använder PHP 7.2 är det ett bra sätt att kontrollera att ingenting slutar fungera. Tänk dock på att om du byter version på din skarpa hemsida och något går fel brukar det vara enkelt att gå tillbaka till den gamla versionen tills du har fixat alla problemen. Som alltid är det bäst att kontakta sitt webbhotell om det finns några andra frågor, de ska kunna hjälpa dig med det mesta.