Hög tid för SSL – snart börjar Chrome varna för alla osäkra webbplatser

  De osäkra webbplatsernas tid är förbi, meddelade Google Chrome nyligen på sin blogg. Med start i juli 2018 så kommer alla webbplatser som inte har SSL-certifikat (HTTPS) att markeras som “Inte säker” i webbläsaren Chrome. Om du inte har SSL-certifikat så innebär detta att besökarna som ska surfa in på din webbplats kommer mötas […]

Publicerat
Inlägg SEO

 

De osäkra webbplatsernas tid är förbi, meddelade Google Chrome nyligen på sin blogg. Med start i juli 2018 så kommer alla webbplatser som inte har SSL-certifikat (HTTPS) att markeras som “Inte säker” i webbläsaren Chrome. Om du inte har SSL-certifikat så innebär detta att besökarna som ska surfa in på din webbplats kommer mötas av ett varningsmeddelande om att din webbplats inte är säker. För den som står utan SSL-certifikat så kommer det utan tvekan påverka trafiken väldigt negativt.

Vad är SSL-certifikat?

Ett SSL-certifikat är att certifikat man köper och installerar på sin webbplats. Certifikatet måste uppgraderas löpande och säkerställer att data kan skickas säkert mellan webbläsaren och servern. Har man SSL-certifikat så läggs ett “s” till i “http” så att adressen till din webbplats blir “https://www.dindomän.se”. SSL-certifikat är t.ex. bra för att skydda kortuppgifter inom e-handeln eller personuppgifter som ska skickas iväg i kontaktformulär.

Varför måste alla webbplatser ha SSL-certifikat?

Google vill att internet ska vara en säker plats för alla användare. Det inkluderar att man ska kunna surfa utan att oroa sig för att bli ID-kapad eller bli av med kortuppgifter. Google har gradvis under en lång tid försökt att få alla webbplatser att gå över till SSL-certifikat så att man ska kunna känna sig trygg oavsett vilken webbplats man besöker.

Är det verkligen viktigt med SSL om varningen bara finns i Chrome?

Chrome är den mest använda webbläsaren i världen och i Sverige. Det är troligt att den mesta av trafiken du får till din webbplats kommer från Chrome, så vad de gör påverkar din trafik i högsta grad. Dessutom är det superbra att ha SSL-certifikat – vare sig Chrome varnar eller ej.

Hur skaffar jag SSL-certifikat?

Om du inte redan har ett SSL-certifikat på din webbplats kan du kontakta din webbyrå eller hosting-leverantör (webbhotell). Genom den kan du köpa och implementera ett SSL-certifikat.

Läs mer:

Vad är SSL?

Så implementerar man SSL