Viva

Stöder ditt webbhotell HTTP/2 för bättre prestanda?

Teknisk SEO
Publicerad , senaste uppdatering

HTTP (Hypertext Transfer Protocol) är ett standard-protokoll som idag används på internet. Kort beskrivit används HTTP för att genomföra ett förfrågan/svar-förfarande mellan klient (vanligen en webbläsare) och server.

HTTP/2-protokollet är en vidareutveckling på Googles SPDY som under 2014 antogs som utgångspunkt för HTTP/2. Tanken är att det inom kort ska ersätta nuvarande HTTP/1.1.  Protokollet stöds idag av ca 27%* av världens webbplatser, men allt fler webbhotell väljer att installera det nya protokollet på sina webbservrar.

*källa: https://w3techs.com/technologies/details/ce-http2/all/all

Det som gör det nya protokollet allt mer populärt är fördelar som fokuset på prestandan. Idag är det inte ovanligt att en hemsida hämtar flera script-bibliotek och en mängd anpassade teman, bilder och andra applikationer och resurser som behövs för att sidan ska visas korrekt. Detta sätter hård press på såväl servrar som webbläsare. Det är här HTTP/2 kommer in och gör storverk för laddningstiden. Det som främst gör processen snabbare är att HTTP/2 gör det möjligt för webbläsaren att göra ett stort antal samtidiga förfrågningar (kallas för Multiplexering). Som en jämförelse klarade det första HTTP-protokollet bara av en förfrågan åt gången. En modern webbplats idag har någonstans mellan 80-180 förfrågningar som ska behandlas, som du förstår tar detta tid om varje förfrågan måste processas en-för-en.

 

Med HTTP/2, kan användaren skicka flera förfrågningar över samma TCP-anslutning, men webbläsaren kan ta emot dem i valfri ordning. Detta eliminerar behovet av flera anslutningar mellan klienten och servern. Genom att skicka med prioriteringsinformation i förfrågan säkerställs att resurser hämtas hem i rätt ordning vilket i sin tur gör att webbplatsen kan laddas snabbare.

 

Komprimerade HTTP-huvuden
HTTP-huvuden är meta-informationen som medföljer resursen du skickar eller tar emot. I HTTP/2 är dessa komprimerade och tar därför mindre bandvidd i anspråk vilket i de absolut flesta fall ökar prestandan.

 

Server-push
Ytterligare en funktion tack vare multiplexing är att man kan får servern att automatiskt skicka resurser som man vet behövs för att ladda sidan. Med server-push kan man ange vilka filer som behövs i HTTP-huvudet. Webbservern tolkar huvudet och skickar automatiskt med dessa filer utan att ha fått en förfrågan från webbläsaren vilket kan öka prestandan ytterligare.

 

Hur vet jag ifall min hemsida använder http/2?

 

Det finns lite olika sätt. Till webbläsaren Chrome finns ett  plugin som heter ”HTTP/2 and SPDY indicator” som installeras för se vilket protokoll som används. Det går även att göra ett enkelt test på https://tools.keycdn.com/http2-test och genom att skicka in sin domänadress får man ett snabb svar på om servern använder HTTP/2 eller inte.

 

Sammanfattat så kommer HTTP/2 att göra webbplatsen mycket snabbare och därmed besökarnas surfupplevelse mer behaglig. HTTP/2 är för närvarande tillgänglig på ett relativt få antal webbhotell, vi har listat några kända svenska webbhotell som har stöd för HTTP/2. Om ditt webbhotell inte finns i vår lista så vänligen ta kontakt med deras support för mer information om stöd för HTTP/2.

 

Dessa webbhotell har stöd för HTTP/2

• oderland.se
• misshosting.se
• servebolt.se
• beebyte.se
• one.com (har detta på test, ej fullt stöd ännu)

Dessa webbhotell HAR EJ stöd för HTTP/2

• mebo.se
• citysites.se
• binero.se
• loopia.se
• ipeer.se