Viva

Varför “How to & Quick fixes” och inte fungerar i personlig utveckling!

Ledarskap
Publicerad , senaste uppdatering

Hade de gjort det hade vi alla varit fullfjädrade ledarskapsgurus i en perfekt värld där både balans i livet och karriärsklättring samspelade i en vacker symbios ackompanjerat av en symfoniorkester som hyllade livets konfliktfria och framgångsrika resa. Vi vet alla att det är mycket svårare än vad många påstår. 

Som chef och ledare idag utsätts du ständigt för krav och förväntningar som ibland är övermänskliga. Likt föräldrarollen ska du vara en allvetande robot som både kan affären och leveransen. Vi vet ju alla hur bra det går när vi rekryterar chefer enbart för deras leveranskompetens för att de sedan ska förväntas vara psykolog, tuff förhandlare, medmänniska, icke-hierarkisk och kunna peka med hela handen samtidigt som det ska skapas en accepterande kultur och bygga engagemang hos medarbetarna. Lägg även till att ha förmåga att tänka strategiskt, bolla in andra kompetensområden, kommunicera öppet och tydligt både uppåt och neråt och framför allt annat; leverera resultat! Som om det inte skulle vara nog så har du alla ögon på dig. Säger du ett fel eller gör du ett misstag hålls du både lagligt och emotionellt till hårdare krav än andra anställda i icke ledande befattning. Och, som grädde på moset så ska “allt” redan helst ha skett igår!

 

1947 revolutionerade den första mikrovågsugnen sättet människan värmde och även senare tillagade mat. Den banade vägen för en hel industri av lunchlådor i mataffärernas frysdiskar. Inte bara micron är resultat av behovet “fortare”, “snabbare” och “bättre” utan den tekniska utvecklingen går bara fortare och fortare på alla fronter. Som ett resultat måste ju människan anpassa sig för att hinna med och vips kom “Fem steg till att hitta dig själv” eller “Sätt gränser till dina medarbetare med 3 enkla knep” och varför inte  “Bli en bättre version av dig med dessa 7 tips från coachen”? Det är lätt att falla för frestelsen att slänga in en fryslåda som mättar för stunden men som inte ger det långsiktigt hållbara näringsintag som egentligen behövs. För vilken chef idag har tid att laga en söndagsstek?

 

Men vad skulle hända om vi åter prioriterade att laga en gedigen och näringsrik måltid till oss själva lite oftare? Att reflektera och tänka till. Ge företräde åt våra mänskliga behov som socialisera med nära och kära framför skärmtid och jobb. Utifrån verksamhetens styrning och ledarskapets sida sluta med quick fixes och brandsläckning, börja istället ta ansvar för ditt eget ledarskap och din egna lycka. Ta därför ett par tillfällen under julens lite “lugnare” period och reflektera över dessa tre frågor:  

 

  • Vilken typ av ledare/person är du? dvs. Hur skulle en medarbetare eller kollega beskriva din ledarskapsstil? (Vågar du, är det bästa sättet att fråga!)
  • Är den person/ledare du är idag den du faktiskt vill vara? Om inte, gör en lista med de egenskaper eller beteenden du vill behålla och en med de egenskaper eller beteenden du vill lägga till/ta bort. 
  • Finns det utrymme på din arbetsplats för att bli den ledare du vill vara? 

 

Den absolut bästa chefsklappen du kan ge dig är en titt i din inre backspegel för att verkligen utvärdera. Sedan är det bara att börja rita kartan mot det mål du faktiskt vill uppnå. Så från oss alla till er alla en riktigt god reflektionstid!

Text: Vivas passionerade HR Manager Nathalie Bishop. Som har ett stort engagemang för alla formera av utveckling och att sätta ihop en samling individer som tillsammans skapar ett team.