Sverige - Viva Media

3 vanliga misstag som slöar ner din hemsida

Sökmotoroptimering Teknisk SEO
Publicerad , senaste uppdatering

Speed is the soul of every homepage – enligt mig är det en sanning som man bör leva efter som webbutvecklare. Med detta inlägg tänkte jag lista tre vanliga misstag som gör din hemsida långsammare och hur man enkelt kan åtgärda dessa “problem”.

Det finns flera anledningar till att förbättra hur snabbt din hemsida laddas. Studier har visat att för varje extra sekund din hemsida laddar ökar risken för att besökaren lämnar och går till en konkurrent. Med snabbare laddningstider får du nöjdare besökare som stannar längre och konverterar bättre. Google ser laddningstiden som en viktig rankingfaktor, så med en snabbare hemsida kommer du alltså att få nöjdare besökare och dessutom gynnas av bättre positioner i den organiska träfflistan på Google.

En studie från Google visar att *53 procent av mobilbesökare kommer att överge en webbplats om det tar mer än tre sekunder att ladda.

*Google Data, Aggregated, anonymized Google Analytics data from a sample of mWeb sites opted into sharing benchmark data, n=3.7K, Global, March 2016

Jag har sett några vanliga misstag som drastiskt kan försämra en sidas laddningshastighet. Lyckligtvis kan “misstagen” lösas, vilket är bra. Varje liten positiv förändring hjälper till när det gäller att förbättra sin prestanda på hemsidan och när man ska förbättra laddningstiden måste arbetet ske kontinuerligt och det blir aldrig riktigt färdigt. Här kommer de tre vanligaste misstagen:

1.Bildoptimering

Det vanligaste problemet på en hemsida är att bilderna inte är optimerade, tar onödigt mycket plats och inte anpassas till rätt storlek. Oftast laddar man upp en stor bild fast man ska visa bilden som liten på hemsidan. Tänk därför på att försöka anpassa storleken på bilden till formatet som visas på hemsidan.
Ex: har du bild som ska visas i på sidan i storlek 500×300 pixlar vinner du inget på att ladda in en bild som är 2000×2000 pixlar.

Tänk även på att komprimera dina bilder innan du laddar upp dem. Det finns många sätt att komprimera en bild, jag tänkte tipsa om ett verktyg som heter optimizilla som är enkelt att använda. Går till optimizilla.com och  ladda upp dina bilder.

Välj vilken kvalitet du vill har genom reglaget, applicera ändringen genom att trycka på knappen “apply” och ladda ner dina numera komprimerade bilder på nytt som nu förhoppningsvis väger mindre.

2. Caching

Att mellanlagra data för att återanvända i framtiden. Varje gång du går in på en hemsida så lagras sidans innehåll och bilder lokalt i din webbläsares minne. Du eller den som byggt sidan kan sätta upp regler för hur länge det får lagras i din webbläsare. Genom att lagra information i minnet undviker vi att ladda in hela sidan på nytt, och kan istället återanvända data som vi redan laddat in. Dessa regler kallas för Leverage Browser Caching och hur reglerna ser ut och hur de ska implementeras beror lite på vilken server som sidan använder. Hör därför vidare med den som byggt sidan, för att sätta reglerna. Generellt kan bilder/video lagras i upp till ett år medan element som uppdateras oftare (exempelvis html) kan lagras 2-3 dagar.

3. JavaScript

Onödiga funktioner och effekter på din hemsida. Oftast finns det ett sidhuvud som laddas in på varje sida. Detta sidhuvud kan innehålla olika JavaScript som exempelvis en meny som laddas in eller en kalenderfunktion där du kan reservera en produkt. Javascript kan användas till allt möjligt men är också resurskrävande. Ställ dig därför frågan: behövs denna funktion på varje sida?

Utvärdera alltid JavaScript som du använder på hemsidan. Är det nödvändigt att det finns? Om inte, kan det flyttas ner så att skriptet laddas på bara den ena sidan och inte på varje sida? Förhoppningsvis är svaret ja.

 

Slutråd: Om du tar till dig dessa lösningarna för dessa tre vanliga problem kommer du sannolikt att få en snabbare hemsida som även hjälper din SEO. Ibland kan en liten ansträngning ge en stor skillnad. Tack och lycka till!