Viva

Bitcoinrevolutionen har bara börjat

Press
Bitcoin värdering februari 2021
Publicerad , senaste uppdatering

2017 skrev jag min första krönika om Bitcoin och Blockchain med titeln ”Bitcoin bara början – så kommer blockchain förändra ditt liv”. Då priset per Bitcoin i november det året pendlade upp till 7 600 – 8 100 dollar för en Bitcoin. I veckan passerade Bitcoin 50 000 dollar med ett marknadsvärde som närmar sig 1 biljon (!) dollar. På ett år har alltså priset skjutit i höjden med en ökning på 323%. Har vi nått en peak eller har revolutionen bara börjat? 

 

Mycket av det jag skrev 2017 håller jag fast vid, med Bitcoin lanserades Blockchain och det är en helt ny era för internet. Vissa menar att det är den nya formen av internet som vi är i begynnelsen av. Jag håller Bitcoin och Blockchain som en av vår tids största tekniska uppfinningar – på samma sätt som folk underskattade internet under 90-talet underskattar de flesta Blockchain idag, även om fler drakar nu håller på att vakna upp ur sin dvala. Blockchain handlar om en decentraliserad värld med makten hos individen. Det är inte längre en kung, statliga myndigheter eller Wall Street som bestämmer utan du och jag till traditionella intuitioners stora förskräckelse. 

 

Det finns totalt 21 miljoner Bitcoins och av dessa är just nu drygt 18,5 miljoner redan minade. Om man tror på en digital framtid så är det i min mening helt galet att inte tro på digitala valutor. För hur kan internet finnas utan att den har en valuta? I den tesen är Bitcoin själva fundamentet eftersom det är både den största valutan men även grunden för Blockchain som fenomen. Men man bör se Bitcoin mer som en tillgång likt guld än en valuta per sig. Till skillnad mot guld väger den inte en massa och kan köpas, delas, sälja eller skickas omgående. Men vänta tänker säkert du, det finns ju inget värde det är bara ett gäng digitala siffror!? Den invändningen är den vanligaste man får men tänker man efter är ju all form av fiatvalutor ”påhittade” utan ett inneboende värde. Svenska kronan eller en amerikansk dollar bygger ju på en nätverkskonstruktion av oss människor där vi tillsammans säger ja till marknadens värde på kronan eller dollarn. Sedlarna per sig har ju inget värde mer än det vi tillsammans kommer överens om att dem är värda.

 

Men varför har Bitcoin ökat som den gjort sista månaderna? Först av allt är det uppvaknandet av människor kring vad valuta är – traditionella mot de nya. Federal Reserve i USA tryckte ut över 9 biljoner dollar bara under 2020 på grund av Corona krisen. Det var alltså drygt 23% av alla dollar som cirkulerade i världen som skapades ur ingenting under ett år. För att ge lite perspektiv så ”skapades” det alltså mer dollar under ett år i USA än vad det gjorts under två århundranden. Och så finns det folk som säger att Bitcoin är en bluff? Marknaden reagerade knappt på beskedet men på sikt tror jag det har stora konsekvenser för vår tilltro till dollarn som världens främsta valuta. Det är alltså ingen tillfällighet att dollarn tappar sin attraktionskraft och Bitcoin ökar sin. 

 

Det andra skälet är att stora företag, fonder och intuitioner har vaknat upp ur dvalan. Under 2020 valde giganter som Jack Dorseys (Twitters grundare) andra firma Square att satsa på Bitcoin. Under hösten meddelade giganten PayPal att man kommer satsa stort på Bitcoin och möjliggöra transaktioner enkelt via deras plattformar. Den mest synbara är Elon Musk nyupptäckta hängivet till Bitcoin där han bestämde att 1,5 miljard dollar ur Teslas kassa ska investeras i Bitcoin. På bara några veckor är vinsten av den investeringen hitintills mer än hela Teslas vinst sedan de startade. Efter Musks besked så har andra miljardärer, samt bolag följt efter och dominoeffekten är därmed igång. 

 

Jag vill vara väldigt tydlig med att detta inte är någon som helst finansiell rådgivning. Det är mina personliga tankar, reflektioner och spekulationer. Med det sagt sticker jag ut hakan och ser det inte omöjligt att Bitcoin kan passera 100 000 dollar inom ett år. Andra må fortsatt säga att det är skräp, nya tulpanen eller att det inte finns något värde men historien lär oss något annat då Bitcoin nu är ett över 10 år gammalt fenomen. Kan deflation ske och Bitcoin går ner till noll? Klart det kan och det är risken med alla investeringar men drömmen om Bitcoin är mycket större än så. I min nyårskrönika 2019 skrev jag att internet håller på att växa upp och den resan talar allt mer för en internet-valuta och Bitcoin i synnerhet. 

 

Kanske är jag helt ute och cyklar – kanske inte – men i det långa loppet är jag övertygad om att Bitcoin, krypto och Blockchain är framtiden och den resan har i min mening bara börjat. 

 

Tack Satoshi Nakomoto – vi tekniknördar är dig evigt tacksamma. 

 

Fortsättningen följer….

 

Texten är tidigare publicerad på breakit.se i en kortare version.