En minut med Lihn Adelaida Johansson – Lär dig älska misstagen

Ett analysarbete handlar om att lära sig av sina misstag. Det är Linh Adelaida Johansson, Digital Strategy & Analysis Manager på Viva, fullt medveten om. För Linh Adelaida Johansson, Digital Strategy & Analysis Manager på Viva, handlar det dagliga arbetet om att våga och att ständigt testa nya saker. –  När man vågar mer finns en […]

Publicerat
Inlägg Analys

Ett analysarbete handlar om att lära sig av sina misstag. Det är Linh Adelaida Johansson, Digital Strategy & Analysis Manager på Viva, fullt medveten om.

För Linh Adelaida Johansson, Digital Strategy & Analysis Manager på Viva, handlar det dagliga arbetet om att våga och att ständigt testa nya saker.
–  När man vågar mer finns en oundviklig risk för både misstag och misslyckanden. Men det är inte något man ska dra sig för, utan snarare omfamna! Misstag och misslyckanden är en superbra plats för att lära sig, komma till insikter och hitta nya vägar som fungerar bättre än de gamla fotspår man tidigare gått i, säger Linh.

Här kommer hennes bästa tips när det är dags för dig att göra en analys.

1. Hitta det bakomliggande problemet

– När ni jobbar med analys är det viktigt att hitta den verkliga anledningen till problemet, ibland är det precis vad det ser ut att vara, vilket gör det väldigt enkelt. Men ibland så är det något helt annat eller så kan det vara flera olika bakomliggande faktorer och då gäller att hitta dom faktorer som bidrar mest och prioritera därefter. Det här är en utmaning i sig.

2. Identifiera förbättringsåtgärder

– När man väl har hittat problemet, då gäller det att ta fram förbättringsåtgärder. Man kommer säkerligen att hitta en hel uppsjö av saker man kommer kunna förbättra. Återigen, här handlar det om att prioritera och jobba med de förbättringsåtgärder som kommer ge mest resultat. Det är också viktigt att ifrågasätta de slutsatser man kommer fram till, i förhållande till sammanhanget och de mål man jobbar mot. För att hela tiden säkerställa att man är på rätt spår och inte snöar in sig i något tankesätt.

3. Implementation och optimering

– När man sedan har implementerat de här förbättringsåtgärderna, så handlar det om att analysera och optimera. Det är sällan som man slår huvudet på spiken första gången, utan man kan oftast förbättra resultat på det här sättet. Det här är också ett bra sätt att minimera riskerna; en naturlig komponent av förändring är ju risken det medför. Och ett sätt att minimera riskerna är att arbeta löpande med analys och optimering.

4. Jobba data drivet och förstå sammanhanget

– Avslutningvis så skulle jag vilja poängtera vikten av att jobba datadrivet. Dels när det kommer till analysarbetet, men också när det kommer till att optimera. I det här arbetet kommer det datadrivna tänket och arbetssättet att vara A och O.