Facebooks algoritm blir smartare

Viva ger dig de vanligaste missarna vid Facebookannonsering och hur du undviker dem. Allt för att du ska kunna skapa bra annonser som når din målgrupp. Där är steg ett att skapa en effektiv kontostruktur. På så sätt hjälper du algoritmen att lättare optimera kampanjerna, samtidigt som du snabbare kan ta dig ur inlärningsfasen. Det […]

Publicerat
Inlägg Sociala Medier

Viva ger dig de vanligaste missarna vid Facebookannonsering och hur du undviker dem. Allt för att du ska kunna skapa bra annonser som når din målgrupp. Där är steg ett att skapa en effektiv kontostruktur. På så sätt hjälper du algoritmen att lättare optimera kampanjerna, samtidigt som du snabbare kan ta dig ur inlärningsfasen.

Det är lätt att bli övertaggad i början och gå all in på diverse justeringar. För att undvika de värsta nitarna behöver du ju lite tips om vilka de är, alltså följande:  

  1. Inriktning – Dina målgrupper är för små
  2. Placering – Dina Ad Sets är för segmenterade
  3. Budget – För liten för din potentiella målgrupp
  4. Bud – Dina bud är för låga om du riktar dig mot en konkurrensutsatt målgrupp
  5. Optimering – Du har inte tillräckligt många konverteringshändelser

 

Ja, alla är vi barn i början men här kommer lösningen, varsågoda! 

 

Lösning 1: Öka målgruppsstorleken

 

Dela in lookalike-målgrupper i större grupper. Om du inte riktar dig mot hela Sverige, se då till att du har en tillräckligt stor målgrupp för att kunna segmentera mot specifika städer, utan att målgruppen för den delen blir för liten. 

När du skapar en lookalike-målgrupp baseras den utifrån en storleksskala mellan 1-10%, där 1% är de personer med mest likhet till den ursprungliga målgruppen. Storleken blir större ju högre procent du baserar din lookalike-målgrupp på. Exempelvis: 0-1 %, 1-2 %, 3-5 % och 5-10%. 

Samla in intresse- och beteendemål med hög överlappning – Ge algoritmen tillräckligt med information kring den målgrupp du vill försöka nå ut till, utan att begränsa den för mycket. Att ha med både breda och mer nischade intressen utan att begränsa målgruppen ger algoritmen en bra indikation på vem du söker.

Var noga med att exkludera rätt målgrupper och tidigare köpare så att dom inte överlappar varandra. Då budar du mot dig själv, vilket påverkar CPA (cost per action) negativt. Det kan skapa irritation mot de kunder som redan handlat, om de fortsätter mötas av dina annonser vilket även är pengarna i sjön för din del.

 

Lösning 2: Kombinera placeringar

 

Många tror sig veta bättre än algoritmen vart deras målgrupp rör sig, och visst kan man absolut ha en indikation om detta. Men välj alltid automatiska placeringar som default på dina kampanjer. Beroende på målsättning och vad du optimerar mot kan du gå in och göra ändringar. Exempelvis om du inte vill få videovisningar genom “belönade videovisningar” i audience network.

Det är även ett väldigt enkelt och effektivt sätt att minska kostnaden per resultat över tid.

Väldigt viktigt är också att anpassa ditt bild- eller videomaterial efter vilka placeringar som annonsen kommer att visas i. Exempelvis i formaten 9:16 när annonsen visas i stories, 4:5 för Facebook eller 1:1 för Instagram i flöden etc. Det är en väldigt enkel sak att göra och ger ett proffsigare intryck av dig som annonsör. 

 

Lösning 3: Låt algoritmen bestämma

 

Öka budget till bud-kvot genom att beräkna din dagliga budget baserat på 50 konverteringar/vecka. Använd budgetoptimering på kampanjbudget – Låt algoritmen avgöra vilket adset som har högst potential att prestera det bästa resultatet! Om du vill ha en garanterat förbrukat kampanjbudget kan du alltid lägga en minimumbudget per adset. 

 

Lösning 4: Lägg bud på rätt sätt 

 

  1. Välj rätt budstrategi baserat på dina mål och kostnadskrav! Ha en strategi för hur mycket dina kampanjer får kosta, jobba datadrivet och med en plan. 
  2. Tilldela om möjligt ett värde till din målgrupp, lägg bud enligt LTV (life time value). 
  3. Lägg en budstrategi som är snäppet högre än vad din målsättning från början är.

 

Lägsta kostnad med ett budtak används för att kontrollera din kostnad per konverteringshändelse. Här riktar du dig till en bredare målgrupp med mindre sannolikhet att konvertera och är användningsbart när du vill hantera dina kostnader.  

Att använda standardinställningen som ”lägsta kostnad” är bra när du värdesätter konverteringsvolymer över ett strikt effektivitetsmål, där prioritet är att spendera hela budgeten. 

Målkostnad kan du ställa in en genomsnittlig kostnad per konverteringshändelse, för när du vill ha resultat för en specifik och stabil CPA. Här offrar du en del effektivitet för kontinuitet. 

 

Lösning 5: Optimering för rätt händelse 

 

Om du har en e-handel exempelvis, eller säljer produkter som har ett högre värde men färre köp. Så är det oftast bättre att använda en konverteringshändelse som ”view content” eller ”add to cart” så att du snabbt kan komma ur inlärningsfasen. Sedan fångar du alltid upp trafiken med en dynamisk remarketing-kampanj som optimerar mot köp.

 

Ta da! Så har du en bra kontostruktur till grund för din framtida annonsering. 

 

Text: Philip Gatu är en av alla Vivas stjärnor på Sociala Medier. Som Social Media Manager ger Philip våra kunder sin expertis om målgrupper, creatives och såklart även de större perspektivet i hur andra kanaler kan bidra till att marknadsföringen får effekt. 

 

Läs även Vivas text om hur du kan hålla koll på dina konkurrenters annonsering på Facebook.