Har du koll på de senaste riktlinjerna för webbtillgänglighet?

Under hösten förväntas World Wide Web-konsortiet att uppdatera de rådande globala riktlinjerna för webbtillgänglighet (WCAG) till version 2.2. Här får du koll på de kommande riktlinjerna.

Publicerat
Inlägg Tillgänglighet Webb

Riktlinjerna finns till för att hjälpa bland andra webbutvecklare, copywriters, interaktionsdesigners och formgivare att skapa så inkluderande webbplatser som möjligt. För oss på ID har tillgänglighet blivit en hjärtefråga och vi ser det som en självklar del av varje webbutvecklingsprojekt.

Så, vad behöver du känna till om de uppdaterade riktlinjerna? I uppdateringsprocessen är det standard att konsortiet släpper ett utkast som allmänheten får lämna synpunkter på. I den här texten har vi sammanställt förslagen från utkastet, med brasklappen om att mycket kan komma att ändras längs vägen.

World Wide Web-konsortiets webbplats kan du fördjupa dig ytterligare.

Vad är nytt i WCAG 2.2?

Markera fält eller element som är i fokus

Nu blir det ännu viktigare att tydligt markera vilket fält eller element som är i fokus. WCAG:s kriterier delas in i tre olika nivåer, från nivå A som har den lägsta ambitionsnivån till nivå AAA. Tidigare var kriterium 2.4.7 ett AA-kriterium, som nu i stället blir ett A-kriterium och därmed får högre prioritet.

Dra-och-släpp utan att behöva dra

I den nya uppdateringen finns ett nytt kriterium, 2.5.7, som innebär att användaren ska kunna genomföra dra-och-släpp-rörelser (drag and drop) utan att behöva dra. Detta blir ett AA-kriterium.

Håll koll på storleken på klickbara element

Ett annat nytt AA-kriterium, 2.5.8, medför att klickbara element inte bör vara mindre än 24 x 24 pixlar i storlek. Om elementet är mindre än så bör du se till att avståndet till andra, närliggande element blir större. Målet är att användaren ska få tillräckligt med utrymme för att inte, av misstag, råka aktivera en annan länk än den som hen ville aktivera. Det finns dock undantag till kriteriet: till exempel klickbara element i en brödtext och när storleken på elementet är viktig för innehållet den tillhör.

Alternativ autentisering

Uppdateringens sista nyhet är kriterium 3.3.7 som handlar om autentisering. Om autentiseringsfunktionen som används är baserad på en kognitiv funktion (till exempel att komma ihåg lösenord ur minnet), ska man också erbjuda ett alternativ. Ett lösenordsfält ska exempelvis även kunna ta emot inmatning från en lösenordshanterare för att uppfylla kriteriet.

Kom ihåg att digital tillgänglighet är bra för alla

Visste du att ungefär var femte person har en funktionsnedsättning som påverkar deras motorik, syn, hörsel, tal eller kognition. Men många av oss får ibland en tillfällig funktionsnedsättning, till exempel när vi är skadade eller sjuka. Funktionsnedsättningen kan också vara situationsbetingad, som när vi befinner oss i en miljö som begränsar vår förmåga att se, höra eller fokusera. Kanske bär du på ett barn eller ska ta emot vägvisning medan du kör bil i en bullrig miljö?

Tillgängliga webbplatser och appar är oftast snabbare och enklare att använda för alla. Dessutom är de ofta synligare i sökresultaten (Google älskar tillgänglighet!) och mer hållbara än andra webbplatser. Sedan 2020 är det lagstadgat att alla offentliga aktörers webbplatser och mobila applikationer ska vara tillgängliga för alla. Läs gärna vårt inlägg om DOS-lagen, där vi har listat flera smarta tips som hjälper dig att skapa en mer tillgänglig webb.