Viva

Nu mer än någonsin behövs ledarskap

Ledarskap
Publicerad , senaste uppdatering

Jag har vaknat upp flera dagar i rad och trott att allt är en dålig dröm för snabbt inse att det inte är så. Har världen upplevt något liknande sen andra världskriget? Det är nu det avgörs om vi är gjorda av samma ingredienser som fick våra mor- och farföräldrar att tillsammans bekämpa och övervinna det som kändes omöjligt, vilket historien lär oss att vi kan genom ett närvarande och modigt ledarskap tillsammans med en dos hopp.

Coronaviruset har spridit sig till över 120 länder och förenar världen mot en gemensam fiende, där vi nu är i en fas som kräver att vi vidtar en rad akuta beslut för att bekämpa det hela. Bakom oss har vi en lång period där det mesta gått bra, trenden har varit tillväxt och överflöd. Plötsligt kommer en oväntad kris som ingen kan ta på och förändrar allt. Det är inte en finanskris där vi genom ettor och nollor kan få svar eller ett krig där vi kan sitta ner och komma fram till en lösning. Utan ett krig med en osynliga fiende som får allt att stagnera. Tusentals dör, vården bli överbelastad, börsen störtdyker, människor varslas och vi hålls isolerade i våra hem. När och var kan eländet stoppas så livet kan återgå till det normala? Jag är övertygad om att det som var normalt innan Coronaviruset bröt ut inte kommer vara det normala igen. För det känns som att världen har förändrats, och det har den, liksom världen förändrades för alltid efter 11 september kommer den aldrig vara densamma igen efter Coronapandemin. 

 

Digitaliseringen som redan haft sin största våg kommer se ytterligare en acceleration och vår syn på globalisering kommer att förändras, exakt hur får framtiden utvisa. En reflektion är att det är tacksamt att detta sker nu och inte på 90-talet. Dagens teknik ger oss goda förutsättningar att jobba, mötas (digitalt), studera och handla från våra hem. En vidare reflektion är att vi kommer se ett paradigmskifte över beteenden som tidigare var självklart, kommer kännas väldigt märkligt post-Corona.

 

Reaktioner är olika och så ska det vara, för vi är alla olika med vad vi känner. Rädsla, hopp, mod och ilska är alla delar av den mänskliga paletten. För egen del märker jag allt mer hur det här tär på mig, som det säkert även gör för dig. Oron för mig själv, familjen, samhället, mitt företag, börsen och världen. Trodde att jag skulle hantera det bättre, men jag märker framför allt av det när jag försöker att fokusera. Tankarna känns splittrade och många frågor snurrar. Du känner kanske likadant och vet du vad – du är inte ensam. Oavsett position är känslorna mänskliga. Det är okej att känna så här, men det får inte stanna där. 

 

Vad har jag då reflekterat över? 

 

Den typ av kris vi ser nu finns det ingen historik eller erfarenheter av. Det finns ingen handbok över exakt vad det är som krävs, oavsett vad alla hittepå-experter på sociala medier tror. Vi måste lita på bedömningarna från folkhälsomyndigheten där över 500 personer dagligen jobbar med att sätta vår hälsa först och tro på att politikerna gör allt de kan för att hålla ekonomin rullande. Det är välkommet att debatten har vidgats och det står onekligen klart att det behövs fler åtgärder, i synnerhet för alla småföretagare som håller ihop vårt land. 

 

Det är enormt viktigt att vi alla förstår hur sammanflätade vi alla är och hur småföretagare är navet i samhället. Måste restaurangen läggas ner, sägs folk upp och hyresvärden lämnas utan hyra. I nästa led börjar banken att ropa efter sina lån som ska återbetalas och plötsligt är allting i gungning. Uppmaningarna på sociala medier om att stödja de lokala företagen är fantastiska och vi bör alla göra det vi kan för att hålla igång landet. Om du inte har kapital att konsumera var aktiv på sociala medier och dela olika initiativ för att skapa medvetenhet kring situationen.  

 

Några avslutande ord till dig som entreprenör och ledare

 

Tragik och död föder inte bara mörker och rädsla utan även liv, kreativitet och nya initiativ. Gällande ledarskap skulle jag säga att ledarskap definieras av kriser och min fulla övertygelse är att de värsta tiderna föder de största ledarna. Min bortgångna morfar sa ofta till mig; ju högre berg desto mer snö angående ledarskap. Som barn förstod jag inte det alls, men desto äldre och mer erfaren jag blivit som ledare förstår jag det allt mer. Ledarskapet är inte att klättra till toppen för en grym utsikt, pengar och makt, utan snarare ofta ensamt och kallt. Ju högre upp betyder snarare mer snö än en fantastisk vy så att säga. Och just nu behövs det ett sant ledarskap som pallar kylan mer än någonsin. I medgång så ska en sann ledare kliva lite tillbaka för att i motgång sen kliva fram, och det gäller hela vidden av ledarskapet. 

 

Hur man är speglas inte bara det du säger, utan hur du agerar genom exempel. Medarbetare har ett större behov av att bli sedda just nu, lysande på och omhändertagna i tider av kris. Enskilda samtal och videomöten behövs mer än någonsin för att plocka upp känslorna. Bra kommunikation i organisationen är vital, att vara tydlig men även sårbar i att jag som ledare också känner rädsla och oro, men visa hur det kan bli bränslet till handlingskraft. Människor vill följa just människor och inga känslokalla robotar som lever i förnekelse. Empati och medlidande är nyckeln i en tid där många känner oro. I planeringen bör man tänka som vården – planera för det värsta men hoppas på det bästa. Här finns inget utrymme för naivitet. En modern ledare vet också att den inte sitter på alla svar, utan prata tillsammans i ledningen eller gruppen om vad som behövs och delegera ansvar. 

 

Mitt i allt är det därför viktigt att lägga undan all rapportering och ge sig själv tid i stillhet för att hitta frid och låta tankarna landa. Jag tar mig nu tid för långa promenader utan mobil eller annat som stör. Hittar tid för vila och reflektion och varje gång kommer jag tillbaka lite starkare. Kom ihåg att göra detsamma – ta hand om DIG mitt i det här eländet. Det är viktigare än någonsin att ta hand om sig själv och liknelsen om syrgasmasken på det kraschande flygplanet passar som bäst just nu – hjälp dig själv innan du hjälper andra! Prioritera din psykiska och fysiska hälsa för att stå pall. Hitta tid för stillhet, träna, äta sunt, undvik eller skär ner på alkohol, sov minst 7–8 timmar och var disciplinerad i det. Genom att göra dessa saker får du ro i sinnet och endast då kan du se klart och fokusera på det viktiga. 

 

Alla ledare oavsett situation behöver ställa följande frågor till sig själv: 

 

Vad kan jag påverka och inte påverka? 

Det du inte kan påverka som begränsningar av regering och myndighet är det inget du ska eller bör lägga tid på men du kan påverka ska du lägga din tid på. 

 

Hur kan jag bidra? 

Fundera över var du kan vara till största nytta för din organisation och göra skillnad där. Hur du kan hjälpa någon annan som kanske har det svårare än dig? Få saker stärker oss som människor som när vi tar tiden att hjälpa någon annan. Ge råd till en branschkollega, stöd dina lokala företag eller engagera dig i grupper som gör det. På Viva Media jobbar vi nu hemifrån sen fyra veckor tillbaka och stöttar våra lokala restauranger genom att ge alla medarbetare lunch eftersom vi vill bidra till att dem ska fortsätta finnas kvar. 

 

Vad finns det för möjligheter? 

Här är kanske den mest spännande punkten för tider av kris, de skapar nämligen alltid möjligheter. Att våga och hoppas när ingen annan gör det. Precis som börsen så är det när alla trycker på säljknappen som köpmöjligheter skapas och här finns tillfällen för reflektion och handling. På vilka områden skulle vi kunna gasa, tänka annorlunda och komma starkare ur detta? Vad är möjligheterna som ingen annan ser efter allt detta? 

 

Det finns alltid hopp och en annan sida för det handlar inte OM vi kommer ur detta, utan NÄR. Däremot HUR vi kommer igenom detta, är upp till dig och mig som ledare. Du skall aldrig underskatta kraften i kreativitet i tider av kris, och för att koppla på den, behöver du ta hand om din psykiska och fysiska hälsa. Glöm inte det!

Läs fortsättningen om framtidens storbolag som skaps idag. 

 

Texten är tidigare publicerad i en kortare version på Breakit.se