Optimera din webbplatsen för röstsök – nu förstår Google Assistant svenska

15 augusti rullade Google ut sin digitala assistent Google Assistant på svenska för Android-telefoner. Inom kort kommer det även finnas tillgänglig för iOS användare. Via appen Google Home, få Apple-användare tillgång till Googles digitala assistent. Några stora svenska företag har redan hunnit utvecklat funktionalitet för Google Assistant, där H&M home var först men nu har också […]

Publicerat
Inlägg SEO

15 augusti rullade Google ut sin digitala assistent Google Assistant på svenska för Android-telefoner. Inom kort kommer det även finnas tillgänglig för iOS användare. Via appen Google Home, få Apple-användare tillgång till Googles digitala assistent. Några stora svenska företag har redan hunnit utvecklat funktionalitet för Google Assistant, där H&M home var först men nu har också företagen ICA, SAS och SJ stöd för Google Assistent.

Jag har tidigare berört i min blogg-post om trender för SEO 2018 att röstsök kommer bli en viktigare faktor för ditt sökmotoroptimeringsarbete. Redan idag görs 20% av alla sökfrågor från mobil genom röstsök, globalt. År 2020 räknar Google med att 50% av alla sökningar kommer ske via röstsökningar. Vi är redan på väg in i framtiden där röstsöket kommer bli det vanligaste sättet att söka information på.

 

Vad är Google Assistant?

 

Google Assistant gör det möjligt för användare att föra en tvåvägskommunikation med Google, och kan därigenom få hjälpa med stort och smått i vardagen – från att ringa samtal, sätta påminnelser och boka flygbiljetter till att hitta information på Google, göra översättningar eller få berättat för sig hur man säger ”jag älskar dig” på världens alla språk. Assistenten har kunskap och förståelse kring användarkontext och taligenkänning samt kan hantera mer komplexa frågor och uppgifter. Plattformen som Google Assistant utgår ifrån fungerar på det sättet att andra applikationer kan prata med varandra. Kort förklarat så kan vi alltså lära Google Assistant vilka lampor som ska vara tända när vi kommer hem från vårt jobb, i detta exempel kommer Google Assistent prata med applikationen ”Ikea Trådfri” som används för att sköta belysningen i hemmet. Google Assistent är utvecklad med hjälp av maskininlärning, den lär sig alltså genom interaktion med användaren, och på så sätt förbättras Googles digitala assistent ständigt över tid.

Google har redan fått viss kritik för att assistenten inte skulle vara redo för lansering, och att när den får ett kommando så svara den fel eller gör något helt annat än vad användaren vill. Det man bör veta är att detta är naturligt eftersom den hela tiden lär sig hur du pratar och hur språket fungerar. När Google Assistant lanserades i USA för nästan två års sen, kunde assistenten svara rätt på ca: 40% av alla frågor; idag ligger det på 95% rätta svar. Det är precis som när vi människor ska lära oss ett nytt språk. Vi kommer aldrig lära oss ett nytt språk genom att enbart plugga tusentals glosor. Utan det är genom att prata och lyssna på språket som vi lär oss – detsamma gäller för Google Assistent.

 

Sökmotoroptimering för Google Assistant

 

Eftersom röstsökningar kommer att öka och speciellt nu när Google Assistant finns på svenska kommer vi att få se en ökning av röstsök i Sverige. Det är därför viktigt att optimera sitt innehåll på hemsidan för röstsök. Jobba med konversationssökord (talspråk) och försök förstå hur er målgrupp talar. De är högst troligt att din målgrupp inte kan terminologin inom din bransch utan istället benämner det med egna ord. Alla vet vad bubbelplast är men nästan ingen vet vad NPC 2000 plast är (hypotetiskt exempel). En annan viktig faktor är strukturerad data samt att använda korrekta HTML-element. Båda handlar om att markera upp olika delar i koden som förtydliga vad som är vad – detta är ett pris, detta är lagersaldo, på denna yta presentera vi det viktigaste innehållet och här kommer vi att ha kontaktinformationen.

 

Bonus  – roliga dolda funktioner för Google Assistant

 

Det finns några riktigt roliga kommando att använda till den digitala assistenten. Vanligtvis används ”Hej, Google” eller ”Ok, Google” följt av något kommando som man vill ha hjälp med. På exempelvis ”Hej Google, kommer det regna idag” får du ett svar på väderleken där du befinner dig, utan att du uppge vilken plats du vill ha information för. Google kommer alltid att utgå ifrån den lokala positionen.

Min obestridliga favorit är ”Ok, Google, sjung för mig” var på assistenten börjar sjunga en vacker sång för dig. En annan personlig favorit är: ”Ok, Google, vad är detta för låt?” – assistenten kommer lyssna på musiken som spelas i bakgrunden och relativt snabbt ge dig en länk till Google Play med rätt låt och artist. Sist men inte minst är det väldigt roligt att fråga ”Ok, Google, vem är din pappa?” – till svar kommer vi få att assistenten har en väldigt stor familj med över 6000 utvecklare. Prova gärna själva.

Jag är positiv till att följa denna utveckling och vänta med spänning på uppdateringen till Google Home-appen, som möjliggör att Googles smarta högtalare fungerar med svenska. Tänk på att Google Assistant endast fungerar för Android-enheter med 5.0 Lollipop+. För iOS-användare kommer det att dröja något innan assistenten finns på iPhone och ha i minnet att iOS version 10 eller senare behöver finnas installerat.