Viva

Videomarknadsföring: Den rörliga revolutionen

Idé och koncept
Publicerad , senaste uppdatering

Vill du öka konverteringen av dina digitala annonskampanjer, bygga ett starkare varumärke och öka tiden som dina kunder spenderar med ditt erbjudande? Då behöver du börja tänka rörligt.

 

I denna serie blogginlägg kommer vi att gå på djupet med videomarknadsföring, både med konkreta tips och trendspaning, och denna vecka inleder vi resan med en titt på hur det digitala videolandskapet ser ut, och vad som fört oss hit.

 

Dina kunder vill ha video

Människan är rationell när det kommer till kommunikation. Vi söker hela tiden det mest effektiva sättet att inhämta information på, och föredrar därför i de allra flesta fall video framför text. Det är inte bara på grund av att ”en bild säger mer än tusen ord” utan också på grund av att vi kommer ihåg långt mer av det vi ser än av det vi läser. Detta är ett argument som gäller för all form av display-annonsering, men det unika med video är att det bättre än något annat kommunikationsformat kan berätta en story – och människor älskar en bra story.

En intressant studie från London School of Business bekräftar detta, då en grupp människor testades för att se i vilken utsträckning de kunde minnas statistik. När gruppen enbart hörde statistiken kom de i snitt ihåg 5-10%. När bilder användes som hjälpmedel ökade snittet till 25%, men när flera bilder användes i form av en berättelse hoppade snittet till över 65%.

Med insikter som dessa är det inte konstigt att video som marknadsförings- och informationsverktyg har ökat lavinartat de senaste åren.

 

De digitala plattformarna vill ha video

Digitala jättar som Google och Facebook vet naturligtvis om detta, och anpassar hela tiden sina tjänster och algoritmer för att ge oss mer av det vi helst vill ha. Det är därför vi ser att Google premierar sökresultat från Youtube, och Facebook ger inlägg med rörligt innehåll en extra push. Det är trots allt en naturlig utveckling. Så snart våra internetuppkopplingar kunde leverera större bilder inleddes en ny era av webbdesign, fotobloggar och sociala nätverk. När våra uppkopplingar nu kan hantera video ser vi samma sak växa fram. En rörlig revolution som tar över i stort sett varenda del av vårt internetbeteende. Vi har inte förändrats, vi har bara fått en ny möjlighet att ta till oss information på det sätt vi alltid velat.

 

Men den klassiska reklamfilmen räcker inte

Så långt allt väl. Dina kunder vill ha video, och dina digitala plattformar är redo att skjutsa ut dem, men många begår misstaget att tro att det receptet räcker för framgång. Så är inte fallet. Att producera en klassisk reklamfilm och publicera den i alla tillgängliga kanaler kunde ge resultat i den linjära TV-världen, men den strategin fungerar inte 2018. Det finns två anledningar: Vi har blivit kräsnare och de digitala plattformarna har blivit smartare.

Att vi har blivit kräsnare märks inte minst på vår reklamtrötthet. Vi möts varje dag av tusentals reklambudskap, och konkurrensen om vår uppmärksamhet är stenhård. Vårt uppmärksamhetsspann är oerhört kort, och det som inte fångar oss direkt hoppar vi över, eller scrollar förbi. Detta beteende har också gjort att Youtube och Facebook utvecklats för att bara rekommendera och visa det som är relevant för tittaren, genom algoritmer som är långt mer avancerade än de flesta anar. Youtubes rekommendationsalgoritm drivs till exempel av ett av världens största och mest sofistikerade neurala nätverk, som analyserar och rekommenderar relevanta filmer till användarna. De filmer som inte håller måttet sorteras bort, och försvinner i molnet av rörlig media.

För att nå igenom bruset och komma fram med ditt budskap till potentiella kunder behöver du alltså inte bara skapa en story som berör, du behöver också leverera den på ett sätt som är exakt anpassas till just den plattform du kommunicerar via för stunden. Det kan till exempel innebära en textad vertikal stumfilm med fokus på konvertering på Facebook, en horisontell varumärkesbyggande film med ljud på Youtube, och en loopande animation på Instagram. Budskapet är samma i alla kanaler, men utförandet är anpassat.

 

Vi tror att detta är det enda sättet att få effektiv utväxling av den rörliga revolutionen, och för att hjälpa dig att komma vidare på den vägen kommer vi att fortsätta prata om rörlig media under de kommande månaderna, så signa upp för vårt nyhetsbrev så att du inte missar något! Nästa inlägg i serien kommer vi att prata om hur du optimerar rörligt för de största videoplattformarna.