Viva

Ta del av de främsta metoderna och verktygen

Detta bibliotek innehåller de bästa AI-relaterade verktygen och metoderna som används av Arash Gilan och medarbetarna på Viva. Listorna är en fortsättning på kapitel 7 i ”I love AI” och fylls kontinuerligt på i detta levande dokument med det senaste och det vassaste inom AI.

Lås upp innehållet genom att fylla i dina uppgifter

 

Praktiska tips

Det finns många smarta tekniker för att utnyttja den fulla potentialen hos AI. Här har vi samlat de bästa tipsen.

Instruktionsfältet i ChatGPT

I detta fält kan du informera ChatGPT om generella fakta som du vill att den ska känna till, för att förbättra och effektivisera de svar den ger dig. Du kan till exempel berätta vilket yrke du har och vilka slags texter du vill ha hjälp med.

Omformulera dina promptar

Har du testat en prompt (en du har skapat själv eller som du kanske har hittat här) och inte riktigt är nöjd med resultatet? Prova att omformulera din prompt på flera olika sätt för att få det resultat du vill ha. Ge inte upp efter första försöket.

Specificera ditt önskade svar

Definiera vilket sorts svar du vill ha genom promptinstruktioner som till exempel “ge mig ett kort svar”, “svara så att en högstadieelev skulle förstå” eller ännu mer specifikt: “Skriv ett svar i form av en nyhetsartikel inom kultur på 500 ord”.

Appellera till känslor

ChatGPT har visat sig stimuleras av promptar som är emotionellt underbyggda. Testa att addera promptinstruktioner som till exempel “detta är viktigt för min karriär” eller “det är mycket viktigt att du är helt säker på dina svar”.

Håll dig uppdaterad

Ta hjälp av en AI med förmåga att läsa av webbsidor och be den analysera aktuella trender inom en viss textgenre, som till exempel nyhetsartiklar, bloggposter eller sociala medie-inlägg.

Bygg din egen GPT – eller testa andras

Nu finns möjligheten att skapa en anpassad GPT i ChatGPT. Funktionen kom ut hösten 2023 och finns än så länge bara till betalversionen. Du kan både skapa en egen GPT och använda andras GPT:er.

Varför vill du skapa en egen GPT? För att det ger dig en unik möjlighet att skräddarsy AI-teknik efter dina specifika behov. Med en anpassad GPT kan du finjustera modellens respons och funktioner för att passa dina eller ditt företags unika krav.

Att använda andras skapade GPT:er ger dig tillgång till avancerad AI-teknik utan behovet av omfattande teknisk expertis. Dessa färdiga GPT-modeller är redan optimerade och testade, och du kan snabbt integrera dem i dina befintliga system och processer.

Hitta nya GPT:er som du kan testa under fliken ”GPT:er”.

Träna ChatGPT på din tonalitet

Skapa en övning med hjälp av denna superprompt för att träna ChatGPT i din tonalitet:

Jag kommer att förse dig med mitt eget skriftliga material, och din uppgift blir att förstå och efterlikna dess stil.

Du börjar den här övningen med att säga “BÖRJA.” Efter det kommer jag att presentera en exempeltext, som du kommer att svara på, “FORTSÄTT”. Processen kommer att fortsätta på liknande sätt med en annan text och sedan med ytterligare exempel. Jag ger dig ett obegränsat antal exempel. Ditt svar kommer bara att vara “FORTSÄTTA.” Du har bara tillåtelse att ändra ditt svar när jag säger “SLUTA”.

Efter detta kommer du att utforska och förstå tonen, stilen och egenskaperna hos mitt skrivande baserat på de exempel jag har gett. Slutligen kommer jag att uppmana dig att skapa ett nytt skrift om ett specifikt ämne, som efterliknar min distinkta skrivstil.

Utifrån ovan texter vill jag nu att du utforskar och förstår tonen, stilen och egenskaperna hos mitt skrivande baserat på de exempel jag har i mitt nyhetsbrev för att sen hjälpa mig att skriva nya texter i samma ton

Förstå och förenkla all slags information

Använd ChatGPT:s nya bildfunktion för att få hjälp med att förstå skyltar och annan information som är komplex eller är skriven på ett annat språk. Fotografera informationen, ladda upp bilden och låt ChatGPT tyda den åt dig.

Verktyg

Här rekommenderar vi program och applikationer med stor potential och även sådana som vi har haft nytta av i vårt eget arbete på Viva.

Övergripande strategier & research

ChatGPT

Verktyget kan generera text, svara på frågor, assistera med skrivuppgifter, översätta språk, hjälpa till med programmering, och agera som en konversationspartner. Den kan användas i chatbots, kundtjänst, utbildning och kreativt skrivande. Kommunicerar smidigt på både svenska och engelska.
Läs mer om ChatGPT

Competitors App

Competitors app är en app som hjälper dig att hålla koll på dina konkurrenter och deras prestationer. Med hjälp av Competitors app kan du enkelt se hur dina konkurrenter presterar i App Store och Google Play. Du kan se deras rankning, recensioner och betyg. Du kan också se vilka sökord de rankar för och vilka annonser de kör. Competitors app hjälper dig att hålla koll på dina konkurrenter så att du kan förbättra din position och öka din försäljning.
Lär mer om Competitors App

Hugging Chat

HuggingChat är en AI-chatbot med många användningsområden, inklusive att hjälpa användare att skriva e-postmeddelanden från punktlistor, koda till exempel ett ormspel och hjälpa till med uppgifter. HuggingChat kan också söka på webben och ge användare svar på frågor. HuggingChat är en öppen källkod och har flera modeller som är tillgängliga för alla att använda
Läs mer om Hugging Chat

Browse AI

Browse.AI är en digital trollkarl som förvandlar webbdata till guld. Genom att övervaka och extrahera värdefull information från webbsidor agerar den som en cyberdetektiv, ständigt på jakt efter de senaste uppdateringarna. Perfekt för företag som vill fånga upp marknadstrender och kundinsikter med precision och hastighet.
Läs mer om Browse AI

LeapAI

en avancerad verktygslåda för dem som skapar AI-program. Om du är bekant med programmering, tänk på Leap.AI som en plattform som gör det mycket enklare och snabbare att bygga, testa och använda AI-system. Istället för att du måste skriva och felsöka all kod själv, ger Leap.AI dig färdiga verktyg och funktioner som du kan använda med bara några få klick eller kodrader.
Läs mer om LeapAI

Dokumentation

Grain

Grain är som en tidsresenär i mötesvärlden, som sömlöst integrerar med dina favoritplattformar. Den fångar och organiserar viktiga ögonblick från digitala möten och förvandlar dem till lättillgängliga insikter. Idealisk för team som vill maximera produktivitet och innovation genom att återuppleva och dela värdefulla ögonblick och beslut.
Läs mer om Grain

Supernormal

Med sin förmåga att automatiskt omvandla möten till koncisa, handlingsbara protokoll hjälper Supernormal till att spara tid och energi. Den är perfekt för team som vill fokusera mer på att göra och mindre på att dokumentera, förvandlar den varje möte till en källa till klarhet och produktivitet.
Läs mer om Supernormal

Texter

Albert

Albert ett molnbaserat AI-verktyg som kopplas till en digital marknadsförares befintliga teknikstack och driver den. Albert är den självlärande digitala marknadsföringspartnern för marknadsförare: en tänkare, en utförare och ett stödsystem; som självständigt orkestrerar och utvecklar kampanjer.
Läs mer om Albert

Rytr

Rytr är en AI-skrivassistent som hjälper dig att skapa högkvalitativt innehåll på några sekunder till en bråkdel av kostnaden. Det är en AI-drivande verktyg som kan skapa allt från blogginlägg till e-postmeddelanden och annat innehåll. Rytr använder sig av state-of-the-art språkteknik för att generera unikt och originalt innehåll för nästan alla vertikaler. Det finns över 40 användningsfall och mallar att välja mellan för att täcka alla dina skrivbehov. Du kan välja mellan över 30 språk för att skriva på ditt eget eller andra språk för dina kunder.
Läs mer om Rytr

Wordtune

Wordtune är en AI-baserad läs- och skrivpartner som kan rätta till grammatiska misstag, tolka kontext och innebörd, erbjuda omskrivningsförslag eller alternativa skrivstilar, samt skapa text utifrån givna sammanhang.
Läs mer om Wordtune

Bilder

Midjourney

AI Midjourney är ett AI-verktyg som omvandlar text till bild. Verktyget är tillgängligt via en Discord-bot, men ett webbgränssnitt är under utveckling. Med hjälp av textkommandon kan användare generera bilder. För att använda Midjourney krävs Discord, och även om icke-kommersiell användning är gratis, finns det avgifter för kommersiell användning.
Läs mer om Midjourney

DALL-E

DALL-E, utvecklad av OpenAI, är en text-till-bild-modell, designad för att generera realistiska och högupplösta bilder från textbeskrivningar. DALL-E:s kapacitet sträcker sig från att skapa variationer av befintliga bilder till att infoga nya objekt i bilder med beaktande av originalbildens kontext.
Läs mer om DALL-E

Stable Diffusion

Stable Diffusion är en text-till-bild-modell som, till skillnad från tidigare proprietära modeller som DALL-E, är öppen källkod och kan köras på vanlig konsumenthårdvara. Med diffusionsteknik kan den skapa detaljerade bilder baserade på textbeskrivningar, samt modifiera befintliga bilder genom att lägga till eller ändra elemen. Du kan utforska olika genererade resultat genom att justera seed-värden, och ytterligare funktioner som betoning och negativa prompts ger ännu mer kontroll över bildgenereringen. Dessutom erbjuder Stable Diffusion verktyg för bildmodifiering, inklusive inpainting och outpainting, samt en djupstyrd modell som bevarar originalbildens djup och sammanhang.
Läs mer om Stable Diffusion

Video

Descript

Detta AI-verktyg har flera olika användningsområden. Det är i första hand ett redigeringsverktyg för videor och podcasts, men med funktioner som tal-till-text och skärminspelning kan det också användas till en rad andra arbetsuppgifter. Sammantaget är det ett AI-verktyg som hjälper dig att skapa videoklipp och podcasts från ax till limpa.
Läs mer om Descript

Presentationer

SlidesAI

Detta är en AI-driven plattform som hjälper dig att skapa professionella presentationer på några minuter. Med hjälp av SlidesAI kan du skapa anpassade presentationer som är anpassade efter dina behov och målgrupp. SlidesAI använder AI för att analysera dina data och skapa en presentation som är anpassad efter dina behov. Du kan också använda SlidesAI för att skapa animerade presentationer som är mer engagerande och minnesvärda. SlidesAI hjälper dig att spara tid och pengar genom att automatisera processen att skapa presentationer.
Läs mer om SlidesAI

E-postassistans

Ellie

Skapa autogenererade svarsmejl utifrån ditt sätt att skriva. Ellie är en AI-assistent för e-post som är tränad för att svara på e-postmeddelanden. Ellie lär sig din skrivstil och skriver svar på e-postmeddelanden som om de var skrivna av dig. Du kan också ge Ellie en webbplats eller filer att lära sig ny information från. Till exempel att lära sig om ditt företag för att svara på kundsupport-mejl.
Läs mer om Ellie

SaneBox

SaneBox är en e-posthanterare som hjälper dig att hålla ordning på din inkorg. Med hjälp av artificiell intelligens identifierar SaneBox viktiga e-postmeddelanden och organiserar resten automatiskt i lämpliga mappar för att hjälpa dig att hålla fokus och öka produktiviteten. SaneBox har också andra funktioner som att snooza e-postmeddelanden, spåra när människor inte svarar och mer. Det finns ingen gratisversion av SaneBox men du kan prova det gratis i två veckor.
Läs mer om SaneBox

Promptar

Du får ut vad du stoppar in, och den sanningen gäller AI mer än något annat digitalt verktyg. Här får du exempel på promptar som kommer ge dig precis de AI-svaren som du är ute efter. Kopiera den prompt du vill använda, klistra in den i ditt AI-verktyg och byt ut de ord som har [hakparentes]. 

Generella promptar

Skapa promptar

”Du är GPT-4, OpenAIs avancerade språkmodell. Idag är ditt uppdrag att generera promptar för GPT-4. Kan du skapa de bästa promptarna för sätt att [ämne]?”

Förenkla komplex information

”Bryt ner [ämnet] i mindre, lättare att förstå delar. Använd liknelser och verkliga exempel för att förenkla konceptet och göra det mer relaterbart.”

Skapa en studieplan

”Jag behöver hjälp med att organisera min studietid för [ämne]. Kan du skapa en studieplan för mig, inklusive pauser och övningsuppgifter?”

Memorera nyckelinformation

”Vilka är de viktigaste fakta, datum eller formler relaterade till [ämne]? Hjälp mig skapa en memoreringsteknik för att lätt komma ihåg dem.”

Be om feedback

”Jag har studerat [ämne] på egen hand. Kan du granska mitt arbete och ge mig feedback på områden jag behöver förbättra?”

Efterforskning

Analysera segment i din bransch

”Förklara marknadssegmenten för [BRANSCH]. Redogör för de potentiella möjligheterna inom varje segment och rekommendera vilket vi bör rikta in oss på först.”

Utforska målgruppens smärtpunkter

”Förklara de största smärtpunkterna som en köpare av [PRODUKTKATEGORI] står inför innan ett köp. Följ upp med tips för att hantera dessa problemområden i vår produkt.”

Idégenerering

Instagram story – kommande produkter och tjänster

”Jag behöver en idé till en Instagram-story som ger en förhandsvisning av kommande produkter eller tjänster och skapar en känsla av förväntan och entusiasm för min [idealkundpersona] med en tydlig och övertygande uppmaning till handling.”

Youtube – bakom kulisserna

”Jag behöver en idé till en YouTube-video som ger en inblick bakom kulisserna på mitt [företag/varumärke] och övertygar min [idealkundpersona] att vidta [önskad åtgärd] med en känsla av äkthet och relaterbarhet.”

Skrivhjälp

Generera metaforer

”Föreslå [antal] metaforer för att beskriva fördelarna med [Infoga produkt/tjänst].”

Berätta historier

”Jag vill att du agerar som en berättare. Du ska komma på underhållande berättelser som är engagerande, fantasifulla och fängslande för publiken. Det kan vara sagor, utbildande berättelser eller någon annan typ av historia som har potential att fånga människors uppmärksamhet och fantasi. Beroende på målgruppen kan du välja specifika teman eller ämnen för din berättarstund, t.ex. om det är barn kan du prata om djur; om det är vuxna kan historiebaserade berättelser engagera dem bättre, osv. Min första förfrågan är ”Jag behöver en intressant historia om interkulturella möten.” ”

Systempromptar

En systemprompt är en prompt som instruerar din AI i hur den ska formulera och bygga upp sina svar. Med din prompt styr du inriktning och vilket urval som är viktigt i AI:ns träningsdata, vilket ökar troligheten att du får ett svar som motsvarar din förväntan. Ett exempel på en systemprompt är: 

”Du är en [yrkeskategori]. Skriv en 500-ords guide om att [detaljerat ämne med specifikt fokusområde].”

Guide inom marknadsföring

”Du är en marknadsföringskonsult. Skriv en 500-ords guide om att utveckla en framgångsrik marknadsföringsstrategi för sociala medier, med fokus på att välja plattformar, skapa innehåll och mäta framgång.”

En akademisk artikel

”Jag vill att du agerar som en akademiker. Du kommer att ansvara för att forska om ett ämne som jag väljer och presentera resultaten i form av en uppsats eller artikel. Din uppgift är att identifiera tillförlitliga källor, organisera materialet på ett välstrukturerat sätt och dokumentera det noggrant med citat. Min första förfrågan är ”Jag behöver hjälp med att skriva en artikel om modern teknik i vindkraftverk riktad till universitetsstudenter i åldern 18-25.” ”

Komponera musik

Jag vill att du agerar som en musikkompositör. Jag kommer att tillhandahålla texten till en sång och du kommer att skapa musik till den. Detta kan innefatta användning av olika instrument eller verktyg, såsom synthesizers eller samplers, för att skapa melodier som ger liv åt texten.

GPT:er

Nu finns möjligheten att specialanpassa ChatGPT 4 och skapa din egen GPT som andra kan använda. Det betyder också att det framöver kommer finnas fler och fler GPT:er som är byggda av communityn och som är inställda på att möta just dina behov. Så ut och botanisera!

GPT:erna hittar du i ChatGPT:s sidebar under ”Explore”.

GPT:er du borde testa

Creative Writing Coach

Få hjälp i ditt skrivande med OpenAI:s GPT för författare och skribenter. GPT:n lär dig hur du bygger upp en story, karaktärsutveckling och hur du visar upp istället för att skriva på näsan i dina texter. Du får också hjälp med analys av dina texter, feedback på ditt material och hjälp att komma vidare när du har fastnat.

Data Analysis

Använd en GPT specialiserad på att bearbeta och analysera data. Den hjälper till med att tolka datamängder, utföra statistiska analyser, skapa visuella representationer som grafer och diagram, samt ger insikter baserade på data. Den underlättar även förståelsen av komplexa datamängder och stödjer informerat beslutsfattande inom olika områden.

Tech Support Advisor

GPT:n är utformad för att ge expertvägledning i teknikrelaterade frågor. Med fokus på tillgänglighet och klarhet stödjer den användare på alla kompetensnivåer får omfattande och förståelig hjälp, vilket främjar förtroende för deras teknikrelaterade strävanden.

Voice/Style/Tone AI Prompt Snippet Generator

Detta är en GPT som analyserar texter för att urskilja stil, röst och ton och skapa specifika riktlinjer för framtida AI-system. Den identifierar unika språkmönster, grammatiska strukturer och tonfall, och är designad för att hjälpa användare att skapa innehåll med en konsekvent och distinkt stil.

Content Helpfulness and Quality SEO Analyzer

En SEO-specialiserad GPT dedikerad till att utvärdera och förbättra webbinnehållets relevans, kvalitet och användbarhet. Den använder omfattande kriterier för att bedöma innehåll, med fokus på områden som användarnöjdhet, expertis och presentation. GPT:n jämför också innehållet med konkurrenter för att ge konkreta förbättringstips. Målet är att hjälpa användare att förstå nyanserna i SEO och förbättra deras webbinnehålls prestanda i sökmotorer.

The Negotiator

Denna GPT är inriktad på att förbättra användarnas förhandlingsfärdigheter. Den erbjuder skräddarsydda råd, simulerar förhandlingsscenarier och ger feedback. Dess expertis bygger på etiska principer och praktiska strategier för att göra förhandlingar effektiva och framgångsrika. GPT:n hjälper användare att finslipa sina tekniker och uppnå sina mål genom konstruktiv vägledning.

Fler tips, promptar och GPT:er läggs till kontinuerligt.