Webbtillgänglighet – nu även ett krav för privata aktörer

Tillgänglighetsdirektivet för webbplatser uppdateras i år, och kommer nu även gälla vissa privata aktörer. Vi på Viva kan hjälpa dig att uppnå de nya kraven.

Publicerat
Inlägg Digital Acceleration Webb

Webbtillgänglighet handlar om att göra digitala tjänster och kommunikation tillgängliga för alla, inklusive personer med funktionsnedsättningar. En viktig ram för detta är WCAG (Web Content Accessibility Guidelines), som utgör grunden för tillgänglighetsdirektivet inom EU.

Det europeiska tillgänglighetsdirektivet trädde i kraft 2018 och kräver att alla offentliga verksamheter gör sin digitala kommunikation tillgänglig. Nu tar direktivet ytterligare ett steg: från och med 28 juni i år omfattas även vissa privata aktörer:

  • Elektronisk kommunikation
  • Bank och betaltjänster
  • E-handelstjänster
  • Persontransporttjänster
  • E-böcker
  • Audiovisuell media (TV)

Små företag med mindre än 10 anställda eller en omsättning under 2 miljoner euro berörs inte av direktivet ännu, men detta är tillfälligt. Därför är det klokt av alla att börja anpassa sig redan nu.

Nivåer av tillgänglighet

WCAG innehåller tre nivåer av tillgänglighetskrav:

  • Nivå A: Grundläggande krav för att göra innehållet tillgängligt för personer med olika typer av funktionsnedsättningar.
  • Nivå AA: Mer omfattande krav som gör innehållet tillgängligt för en bredare publik. Denna nivå krävs för att uppfylla DOS-lagen.
  • Nivå AAA: Den högsta nivån, som är svår att nå fullt ut, innefattar bland annat teckenspråkstolkning av material och inga tidsbegränsningar vid autentisering.

En digital tjänst kan aldrig bli 100 % tillgänglig. Människor är olika, deras behov varierar, och teknologin förändras konstant. Därför är det viktigaste inte att sträva efter en perfektion utan att göra en förbättring. Webbtillgänglighet är en kontinuerlig process, inte ett färdigt mål. Därför är det viktigt att fokusera på de områden som gör störst skillnad för användarna. 

Varför webbtillgänglighet är viktigt

En vanlig missuppfattning är att webbtillgänglighet bara handlar om att hjälpa personer med funktionsnedsättningar. Men det handlar om att möta olika människors behov i olika situationer. Till exempel kan textning av videor hjälpa en person med hörselskada, men även en pendlare som sitter på ett bullrigt tåg kan dra nytta av att ett filmklipp är textat.

Företag som vill maximera sin räckvidd och kundnöjdhet gynnar sig själva genom att göra sina tjänster mer inkluderande. Ju fler som kan ta del av innehållet, desto större chans till engagemang och konvertering.

Så kommer du igång med ditt tillgänglighetsarbete

Tillgänglighetsarbete kan delas upp i tre huvudområden: innehåll, design och kod. Alla dessa delar måste samspela för att skapa en tillgänglig digital upplevelse. För att uppfylla tillgänglighetsdirektivet så behöver din webbplats uppfylla alla krav inom nivå A och AA. Här är ett axplock av saker som behövs tänka på i arbetet av tillgänglighetsanpassningar på webben. 

Innehåll

  • Klarspråk: Använd ett enkelt och begripligt språk.
  • Struktur: Organisera innehållet logiskt och lyft fram det viktigaste.
  • Alt-texter och bildbeskrivningar: Beskriv visuellt innehåll för att göra det tillgängligt för personer som använder skärmläsare.
  • Tydliga länkar: Undvik länkar som ”Läs mer” eller ”Klicka här”. Använd beskrivande texter i länkarna som ”Läs om våra tillgänglighetstjänster”.

Design

  • Navigering: Se till att användarna enkelt kan hitta vad de söker via menyer, sökfunktioner och genvägar.
  • Färg och kontrast: Använd tillräcklig kontrast mellan text och bakgrund. Färg ska aldrig vara det enda sättet att förmedla information.
  • Flexibilitet: Designa för olika inställningar, exempelvis ljus- och mörkerläge.

Kod

  • Standarder: Följ standarder som HTML5 och CSS för att säkerställa kompatibilitet.
  • Responsivitet: Layouten ska fungera på olika enheter och skärmstorlekar.
  • Tangentbordsnavigering: Användare ska kunna navigera på sidan med enbart tangentbordet.

Här kan du läsa om tidigare uppdateringar av tillgänglighetsdirektivet.

Låt oss hjälpa dig analysera din webb

Vi på Viva erbjuder tillgänglighetsanalyser för att hjälpa våra kunder att komma igång, få ett statusläge över hur de ligger till och en plan framåt. Vi granskar deras webbplatser, identifierar områden som behöver förbättras och erbjuder en plan för att uppnå tillgänglighetsmålen. Det är en investering i både kundnöjdhet och framtidssäkring.

Att börja med tillgänglighetsarbete idag är inte bara en fråga om att följa lagen. Det handlar om att bygga en värld där fler kan delta och dra nytta av de digitala möjligheter som finns. Låt oss göra webben till en plats för alla.

Kontakta oss här